Медия без
политическа реклама

САЩ: Коронавирусът ни постави на колене

Австрия издаде предупреждение да не се пътува до германската провинция Северен Рейн-Вестфалия заради огнището на COVID-19

24 Юни 2020Обновена
EПА/БГНЕС

Коронавирусът постави САЩ "на колене", заяви шефът на Американския център за превенция и контрол на заболяванията Робърт Редфийлд по време на изслушване в Конгреса, цитиран от информационните агенции. "Правим всичко, което можем, за да се справим с този вирус", заяви той. Но подчерта, че "заразата постави тази страна на колене". Според Редфийлд цената на "един малък вирус" може да достигне 7 трилиона долара. 

В изслушването пред Конгреса участва и топ съветникът на Белия дом по заразните болести и директор на Националния институт по алергии и инфекциозни болести в САЩ д-р Антъни Фаучи. Той изрази претеснението си, че в някои щати се наблюдава смущаващо увеличение на случаите на COVID-19. Според него следващите дни ще бъдат решаващи за справянето с новите огнища, а мнението му беше подкрепено и от други здравни специалисти. "Преди няколко дни имаше 30 000 нови инфекции за един ден и това е много тревожно за мен. Следващите няколко седмици ще бъдат от решаващо значение за спирането на тези вълни, които наблюдаваме в Тексас, Флорида, Аризона и други щати", коментира Фаучи.

САЩ продължават да са водещи в световен мащаб по брой регистрирани случаи с общо 2 424 418, както и по брой починали - 123 475, според последните данни.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп даде предложение вирусът COVID-19 да бъде прекръстен на "Ухан" (б.ред. - градът, от който тръгна заразата) или "Кунг-флу" (б.ред. - игра на думи, от flu - грип). Това стана по време на предизборен митинг в Аризона. "Мога да дам на (б.ред. - новия коронвирус) 19 имена като "Ухан","Кунг-флу". Някои казват "китайски грип”. Но ние ще станем (б.ред. след пандемията) много по-силни от всякога", заяви Тръмп, повтаряйки своята теза, че счита Китай за отговорен за започването на пандемията.

- Населени места по северното крайбрежие на германската провинция Долна Саксония обмислят да въведат забрана за посещения на хора от обхванатите от коронавируса Гютерсло и Валендорф в Северен Рейн-Вестфалия, съобщи Дойче веле. В момента представители на градските власти водят разговори, като настояват да се вземе спешно решение преди началото на лятната ваканция в Германия. 16-те правинции в Германия могат да се договорят да налагат ограничения за пътуване за жители от определени райони.

Няколко района в провинцията Северен Рейн-Вестфалия бяха поставени от вчера под карантина заради бум на разпространението на COVID-19, тръгнал от месопреработвателни предприятия. Над 1500 служители в кланиците дадоха положителни проби за инфекцията последните няколко дни.

- Австрия предупреди гражданите си да избягват пътувания в германската провинция Северен Рейн-Вестфалия заради голямото огнище на COVID-19, тръгнало от месопреработвателните предприятия. 

Сервитьорите в Австрия няма да бъдат задължени да носят предпазни маски по време на работа от 1 юли, обяви канцлерът Себастиан Курц. Това е част от продължаващото разхлабване на мерките, въведени срещу разпорстранението на коронавируса. Предвижда се възобновяването на всички видове спортни дейности. Канцлерът Курц посъветва хората да не изхвърлят маските си, тъй като те вероятно ще им трябват отново скоро. "Обстановката може би отново ще се усложни в късната есен", каза здравният министър Рудолф Аншобер. 

- Президентът на Словакия Зузана Чапутова се самоизолира в дома си, тъй като един от сътрудниците й е бил контактен на заразен с коронавирус, предадоха информационните агенции, като цитираха съобщение на президентския пресцентър. Чапутова ще работи от дома си поне до петък. Тя анулира всичките си ангажименти до края на седмицата, като сред тях бяха предвидени срещи в председателя на чешкия Сенат Милош Вистрицил и с австрийския държавен глава Александър ван дер Белен. 

Словакия е сред държавите от ЕС, които успяха адекватно да реагират на коронавируса. Тя бе сред първите европейски държави, затворили границите си, и задължили гражданите си да носят предпазни маски, след като бяха открити първите случаи на COVID-19. Словакия, чието население е около 5,5 млн. души, има малко над 1500 заразени от началото на пандемията. Жертвите са само 28. 

- Сервитьорите в Австрия няма да бъдат задължени да носят предпазни маски по време на работа от 1 юли, обяви канцлерът Себастиан Курц. Това е част от продължаващото разхлабване на мерките, въведени срещу разпорстранението на коронавируса. Предвижда се възобновяването на всички видове спортни дейности. Канцлерът Курц посъветва хората да не изхвърлят маските си, тъй като те вероятно ще им трябват отново скоро. "Обстановката може би отново ще се усложни в късната есен", каза здравният министър Рудолф Аншобер. 

Австрия предупреди гражданите си да избягват пътувания в германската провинция Северен Рейн-Вестфалия, където има голямо огнище на COVID-19, тръгнало от месопреработвателните предприятия. 

Бразилия е на второ място и по двата показателя с 1 151 479 заразени, като 39 436 нови положителни теста за изминалото денонощие и 52 771 починали. Страната има основен принос за това в Латинска Америка и Карибския басейн да бъдат обявени над 2,1 млн. заразени и над 100 000 смъртни случаи.

В Австралия пък бе регистриран първи смъртен случай от над месец, а страната регистрира двуцифрен ръст на новозаразените за осми пореден ден. Случаите от началото на пандемията там са вече 7521, а починалите - 103-ма.

Мексико регистрира анти-рекорд от нови случаи на COVID-19 - 6 288 души за едно денонощие -общо 191 410. Починалите там са 23 377 , като новите са 793 нови.

Общият брой на заразените с коронавирус в глобален мащаб надхвърля 9,2 млн. души, а жертвите на заразата са повече от 477 хил., сочат актуалните данни на американския университет "Джонс Хопкинс". 

 

Още по темата