Медия без
политическа реклама

САЩ арестуваха китаец за шпионаж

Германия обвини, че Пекин продължава да извършва полицейска дейност на нейна територия

16 Май 2023

Американското правителство заяви, че в региона на Бостън е бил арестуван китайски агент, който се е занимавал с шпионаж като  е събирал и предавал информация за дисиденти, предаде Франс прес, циирана от БТА.

66-годишния Литан Лян е с повдигнато обвинение, че е действал като необявен агент на Китайската народна република, се казва в изявление на американското министерство на правосъдието.

Литан Лян е заподозрян в това, че от 2018 до 2022 г. е предавал на китайските власти информация за членове на китайската общност в Бостън, които подкрепят демокрацията в Тайван.

Обвинен е в това, че е съобщил на Пекин името на човек, за когото се предполага, че е скъсал китайското знаме, видеозапис от демонстрация в подкрепа на Хонконг и снимки на китайски дисиденти.

"Няма да толерираме опитите на Китай да влияе на обществения дискурс и да застрашава гражданската активност в САЩ", коментира Матю Олсен, служител на министерството на правосъдието, който се занимава с въпросите на националната сигурност.

Литан Лян може да бъде вкаран в затвора за срок до десет години, отбелязва Франс прес.

В същото време германските служби за сигурност смятат, че Китай все още извършва полицейски дейности на германска територия, въпреки че през февруари Пекин увери Берлин, че ги е преустановила, обявиха говорители на външното и вътрешното министерство, цитирани от Ройтерс и БТА.

Скандалът около нелегалните полициейски управления на Китай в Европа се разраства.

"Службите за сигурност продължават да смятат, че има два така да се каже задгранични полицейски участъка в Германия", отбеляза на пресконференция говорител на министерството на вътрешните работи.

През ноември Берлин призова Пекин да затвори задграничните си полицейски участъци в Германия.

"Китайската страна се свърза с нас през февруари и заяви, че т.нар. обслужващи центрове, както ги нарича Китай, са били затворени", каза говорител на министерството на външните работи. Той допълни, че Берлин все още води преговори с Пекин, за да разреши въпроса.

Говорителят на вътрешното министерство обясни, че въпросните полицейски участъци са "офиси без фиксирано местоположение, а са мобилни обекти", от които се извършват "официални услуги" от името на Пекин.  

Китайското посолство в Берлин за момента не е коментирало темата.

Германия преразглежда двустранните си отношения с Китай на фона на повишената предпазливост към Пекин като стратегически съперник, въпреки че е най-големият търговски партньор на Берлин.

Ключови думи:

шпионаж, Китай, Бостън

Още по темата