Медия без
политическа реклама

Самолет "Боинг" остана без панел на двигателя по време на излитане

08 Апр. 2024
Полет 3695 на Southwest Airlines се издига от Денвър до около 3140 метра, преди да се върне обратно 25 минути след излитане.
ЕПА/БГНЕС
Полет 3695 на Southwest Airlines се издига от Денвър до около 3140 метра, преди да се върне обратно 25 минути след излитане.

Регулаторните органи на американските авиокомпании започнаха разследване, след като панел на двигателя на самолет ''Боинг'' 737-800 падна по време на излитане и удари крилото. Това е поредният проблем, свързан с безопасността, пред който е изправен производителят на самолети, пише ''Гардиън''.

 Полет 3695 на Southwest Airlines се издига от Денвър до около 3140 метра височина, преди да се върне обратно 25 минути след излитане в 8:15 сутринта местно време в неделя. На борда е имало 135 пътници и шестима членове на екипажа. Никой не е пострадал вследствие на инцидента. Кадри, публикувани в социалната мрежа X, показват разкъсания панел на двигателя, който се развява от вятъра с разкъсано лого на Southwest.

Инцидентът ще увеличи проблемите, пред които е изправена американската компания във времена на големи промени в ръководството. През март главният изпълнителен директор на ''Боинг'' Дейв Калхун обяви, че ще се оттегли в края на тази година. Стан Дийл, който ръководи подразделението за търговски самолети, също ще се оттегли незабавно. Председателят на борда Лари Келнер пък беше заменен от Стив Моленкопф.

Компанията беше подложена на подновен контрол тази година, след като панел на вратата на нов самолет 737 Max 9 на Alaska Airlines се отдели на около 5000 метра височина. Вследствие на този инцидент Федералната авиационна администрация приземи Max 9 за няколко седмици, нареди на ''Боинг'' да намали темпа на производство на модела и нареди на компанията да разработи цялостен план за справяне с проблемите със системния контрол на качеството в рамките на 90 дни. Производството на ''Боинг" падна под максималните 38 самолета Max на месец, докато Министерството на правосъдието на САЩ се занимава да разследва инцидента.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Боинг, проблеми, инцидент

Още по темата