Медия без
политическа реклама

Руски и американски войски делят една база в Нигер

03 Май 2024

Вече няколко седмици руски военнослужещи, пристигнали в Нигер, са разположени в американска военна авиобаза 101, съобщава телевизионният канал CNN, позовавайки се на източници в Пентагона.
По данни на медията руските сили използват отделен хангар, но площта на цялата база не е много голяма, отбелязва един от източниците.

До тази ситуация се стигна тъй като американските сили още не са се изтеглили от Нигер, а руските вече пристигат. 

Командващият Африканските сили на САЩ Майкъл Лангли и помощник-министърът на отбраната на САЩ по въпросите на международната сигурност Селесте Уоландър посетиха Нигер през март и изразиха загриженост относно военното струпване на Русия в страната. Те също повдигнаха въпроси относно бъдещето на авиобаза 101 и дали тя ще бъде прехвърлена на използване на руските въоръжени сили. Срещата е била напрегната, уточниха официални лица, а само дни по-късно Нигер обяви, че прекратява споразумение, което позволяваше на американски военни и цивилен персонал да работят в страната.

Пентагонът потвърди пред телевизията, че в момента работи с представители на Нигер за организирано изтегляне на войските.

Ключови думи:

Нигер, САЩ, Русия

Още по темата