Quantcast

Медия без
политическа реклама

Русия започна да назначава кметове в украински градове

ЕС я обвини в опит да изгради незаконни алтернативни властови структури в Украйна.

13 Март 2022
Туитър
Според Зеленски, Фьодоров е жив, а руснаците го изтезават

Русия започна с назначенията на свои кметове в окупирани украински градове. Първото такова стана днес в Мелитопол, където военните сложиха за временен кмет Галина Данилченко.

В петък Иван Фьодоров бе заловен и с качулка на главата откаран от руските военни в неизвестна посока. Снощи президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви, че Фьодоров е жив, а окупаторите го изтезават. 

"Генералната прокуратура" на провъзгласената от проруските сепаратисти Луганска народна република (ЛНР) пък съобщи, че е завела наказателно дело срещу кмета по подозрения, че е "оказвал финансова и друга помощ" на украинската националистическа организация "Десен сектор" за "извършването на терористични престъпления срещу мирните жители на Донбас".

Галина Данилченко досега е била депутат в градския съвет на Мелитопол от украинската проруска партия "Опозиционна платформа - За живота" (преди Партия на регионите).

Тя призова местните жители "да се приспособят към новата реалност" и добави: "В Мелитопол има хора, които ще се опитат да дестабилизират ситуацията и да провокират агресия". Една от първите ѝ заповеди бе да забрани митингити срещу новата власт, като по улиците минават военни коли, от които с високоговорители се съобщава новата забрана:

Данилченко планира да създаде комитет от народни избраници, който да решава проблемите в града с население от около 150 000 души.

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел разкритикува остро Русия за задържането на кметовете на Мелитопол и на друг украински град в южната Запорожка област - Днепрорудное. Тези отвличания са "поредната атака срещу демократичните институции в Украйна", написа в "Туитър" Борел, като обвини Русия, че се опитва да изгради "незаконни алтернативни властови структури" в Украйна.

Още по темата