Quantcast

Медия без
политическа реклама

В Русия ще вдигат данъците на избягалите в чужбина

Не бива да се опитваме да ги връщаме с обещания за облекчения, заяви председателят на Държавната дума

25 Дек. 2022
ЕПА/БГНЕС

Депутатите от Държавната дума в Русия работят по законопроект за отмяна на данъчните преференции и повишаване на налозите за руснаците, които са напуснали страната. В числото на засегнатите влизат и тези, които избягаха от Русия след началото на войната в Украйна. Това обяви днес председателят на Думата Вячеслав Володин в своя канал в "Телеграм".

"Има такива, които считат, че трябва да се дават преференции и облекчения на тези, които са напуснали страната ни, за да се върнат обратно. Това е неправилно. Правилно е преференциите за напусналите Руската федерация да се отменят и да се въведе за тях повишена данъчна ставка. Работим над съответните промени в законодателството", написа Володин.

Той е на мнение, че напусналите Русия трябва да проумеят, че голяма част от руското общество "не поддържа техните постъпки и счита, че те са предали своята страна, роднини и близки".

"До ден днешен заминалите не само работят дистанционно в руски компании, но и се ползват с всички облекчения, които им се полагат в съответствие на законодателството на нашата страна", възмути се Володин.

До момента няма официални данни колко хора са избягали от Русия след началото на военните действия в Украйна, но се счита, че са над 700 000. Сред тях само IT специалистите са над 100 000.

Още по темата