Quantcast

Медия без
политическа реклама

Русия поиска арест на главния редактор на "Инсайдър"

01 Окт. 2021
РИА Новости
Федерална служба за сигурност (ФСБ)

Руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) обяви, че е издадена заповед за арест на известния разследващ журналист Роман Доброхотов, главен редактор на сайта Инсайдър, който наскоро бе добавен към спорния списък на Кремъл за „чуждестранни агенти“, съобщава "Свободна Европа".

Според изявлението на ФСБ от 30 септември Доброхотов е обвинен в незаконно преминаване на границата с Украйна през август, „заобикаляйки установените контролно-пропускателни пунктове“. От службата добавят, че журналистът е изправен пред наказателно преследване и е зплашен от присъда до две години затвор.

По-рано в четвъртък Инсайдър съобщи, че служители на ФСБ са претърсили московския апартамент на Доброхотов и този на родителите му, който се намира в съседство. Адвокатът на Доброхотов – Юлия Кузнецова, потвърди пред сайта, че обиските са били проведени като част от разследване за „незаконно преминаване на границата“.

Изданието "Инсайдър" участваше в серия международни разследвания за ролята на агенти на руското военно разузнаване (ГРУ) в редица събития в Европа, сред които отравянията на българския оръжеен производител Емилиян Гебрев през 2015 г. в София и бившия руски довен агент Сергей Скрипал през 2018 г. в Солсбъри.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Одобрявате ли създаването на кабинета Денков-Габриел?