Quantcast

Медия без
политическа реклама

Румънски F-16 прехванаха в зона на НАТО руски Су-27

Това е първа успешно изпълнена задача на участващи в мисия в Прибалтика изтребители от отряд „Carpathian Vipers“

08 Апр. 2023
Фейсбук
Пилот на румънски F-16 ескортира руски Су-27

Румънски изтребители F-16 от отряд „Carpathian Vipers“, базирани в Прибалтика, са прехванали руски изтребители Су-27, навлезли в зоната на отговорност на НАТО.

Това е била първа мисия за прехващане от страна на румънските пилоти на F-16, съобщиха от Военновъздушните сили на Румъния. Съобщението за навлизането на самолетите на Руската федерация е получено от Центъра за въздушни операции на НАТО в Уедем, Германия, става ясно от публикация във Фейсбук.

В съответствие със стандартните процедури на Алианса, румънските самолети са били вдигнати в небето и са ескортирали двата руски изтребителя.

Два нидерландски изтребителя F-35 са прехванали три руски военни самолета във формация близо до Полша и са ги съпроводили, докато са се отдалечили от източноевропейската страна от НАТО, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

„Успешното завършване на първата задача в рамките на засилената мисия Air Policing в балтийските държави потвърждава високото ниво на готовност на отряда „Carpathian Vipers“ за защита на небето и способността на румънските ВВС да разположат и използват нашите F- 16 самолета в мисии на НАТО“, обяви във Фейсбук командирът на отряда F-16 полк. Космин Влад.

Заедно с португалски отряд F-16 румънските ВВС изпълняват полети за охрана на небето на НАТО над Естония, Латвия и Литва в рамките на колективната мисия за охрана на въздушното пространство в Балтика. Двата отряда поеха 62-та ротация на съюзнически изтребители, изпълняващи тази мисия, на 1 април 2023 г.

"Сега" припомня:

Само преди два месеца, два нидерландски изтребителя F-35 прехванаха три руски военни самолета във формация близо до Полша и ги съпроводиха, докато са се отдалечили от източноевропейската страна от НАТО, съобщи тогава министерството на отбраната на Нидерландия.

Ведомството съобщи в изявление, че "неидентифицираните към онзи момент самолети са доближили полския район на отговорност на НАТО откъм Калининград". Руският балтийски ексклав се намира между Полша и Литва - две страни, които членуват както в Северноатлантическия алианс, така и в Европейския съюз.

Впоследствие беше установено, че става въпрос за разузнавателен самолет Ил-20М и два изтребителя Су-27.

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?