Quantcast

Медия без
политическа реклама

Румъния очаква от средата на годината да добива газ в Черно море

28 Апр. 2022

Румънският премиер Николае Чука съобщи, че първият газ от Черно море ще бъде добит в средата на тази година, съобщи БТА. Очаква се да бъдат добивани около един милиард кубически метра годишно, което представлява 10% от годишното потребление на Румъния.

"Първият газ от Черно море ще бъде добит от компанията „Блек Сий Ойл енд Газ“ (Black Sea Oil and Gas) в средата на тази година и тогава ще разполагаме с допълнителен милиард кубически метра годишно. В периметъра Караджеле има надежди и се обсъжда, че първият газ ще бъде добит през 2024 г., а в периметъра Нептун Дийп не можем да се надяваме по-рано от края на 2026-2027 г.", заяви румънският премиер в предаване на обществената телевизия ТеВеРе 1 (TVR1). Чука коментира, че Румъния има късмет, че разполага с този особено важен ресурс в този момент.

Румънският премиер отбеляза, че макар в момента да има достатъчно газ за потреблението на населението и промишлеността, все още е необходимо допълнително количество от около 20% от годишното потребление, от които 10% ще бъдат осигурени от експлоатацията на компанията Black Sea Oil and Gas.

В петък ще се проведат разговори с българския министър-председател за завършването на интерконектора между Гърция и България, за да може да се ползва и втечнения газ, който може да бъде докаран в Средиземно море и разтоварен на терминали в Гърция или Турция, посочи румънският премиер.

Във връзка с електроенергията Николае Чука подчерта, че се имат предвид програмите на Европейския съюз за възобновяема енергия, както и че се полагат усилия за пускане в експлоатация на електроцентралата в Йернут, на трети и четвърти реактор на АЕЦ Черна вода и малки ядрени реактори.

Още по темата