Медия без
политическа реклама

Румъния купува 32 изтребителя F-16 втора ръка от Норвегия

Букурещ ще плати 454 милиона евро

16 Юни 2022
Архив ЕПА/БГНЕС

Правителството на Румъния одобри покупка на 32 изтребителя F-16 втора ръка от Норвегия. Без данъците стойността на сделката ще е 454 милиона евро, като в сумата влиза и логистиката и поддръжката на машините, предаде "Ройтерс", цитирана от БНР.

Украински изтребител Су-27 е навлязъл във въздушното пространство на Румъния и е бил приземен принудително, съобщиха от пресслужбата на румънското Министерство на отбраната.

Северната ни съседка разполага вече със 17 изтребителя F-16, които купи на старо от Португалия през 2016 г.

Самолет Сухой 27 (Су-27) на украинските военновъздушни сили, който на 24 февруари навлезе във въздушното пространство на Румъния и беше приземен, днес е бил върнат обратно на Украйна, но без муниции на борда, съобщи министерството на отбраната, цитирано от Аджерпрес и БТА.

Ресурсите, които ще бъдат осигурени с норвежката сделка, ще позволят на Румъния да поддържа ескадрилите си най-малко 10 години, докато си осигури изтребители от пето поколение.

Производството и доставката на осемте изтребители F-16 за българските Военновъздушни сили може да се забави цели 2 години. Това стана ясно от думи на българския премиер Кирил Петков, казани по Нова тв.
Първите самолети от поръчаните от САЩ 8 изтребители F-16 ще пристигнат у нас в първото тримесечие на 2025 г.  обяви министърът на отбраната Драгомир Заков в интервю за Би Ти Ви. Обещано е цялата доставка да бъде изпълнена до края на същата година.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата