Quantcast
"Родината" на Карадайъ е най-голям враг за европейците | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

"Родината" на Карадайъ е най-голям враг за европейците

Турция се възприема като по-сериозна заплаха за Европа от Русия и Китай
13 424
 ecfr.eu

Повечето европейци смятат Турция за по-голяма заплаха в Европа в сравнение с Русия и Китай.  Тяхното отношениие показва колко далеч от европейското мислене е лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, който топло определи Турция като своя "родина", въпреки че е български гражданин и родината му е България. В това си качество той би трябвало да се чувства и европейски гражданин.

Огласено вчера изследване в 12 държави от ЕС, което е поръчано от Европейския съвет за външни отношения, показва, че 26% от запитаните смятат Турция за "враг, с който сме в конфликт", докато 17% имат такова мнение за Русия, а 12% - за Китай.

Изследването е направено през март-април 2021 г. от социологическите агенции  Alpha, AnalitiQs, Dynata, YouGov и Datapraxis.  Въпреки че Турция е член на НАТО за разлика от Русия и Китай, само 4% я определят като съюзник със споделени ценности и интереси. Единствено тя се възприема повече като враг, отколкото като необходим партньор. Най-силно недоверие към нея проявяват германциите, от които 41% я чувстват като враг.

Българите пък са първенци по доверие към Русия, защото 25% я оценяват като съюзник със споделени ценности. Сходно отношение към Русия се забелязва в Италия и Португалия, където само 5-7% от запитаните я определят като враг.

 

What are your views on the following countries' relationships with Europe?

Радев към Карадайъ: Преосмислете понятието "Родина" | СЕГА (segabg.com)

Ключови думи:

ЕС, изследване, Турция, враг

Още

Служебният кабинет оряза спорните идеи на ГЕРБ за евромилиардите

21.07.2021

Обновена

ТАНЯ ПЕТРОВА

9041
Литва бори мигрантската криза с противоречиви закони

14.07.2021

345
Подобно на Путин и Ердоган се сдоби с дворец

13.07.2021

3199