Quantcast

Медия без
политическа реклама

Район на Пекин е под военно положение заради коронавирус

Франция отменя ограниченията от понеделник за влизащите от ЕС

13 Юни 2020
ЕПА/БГНЕС
Мъже с маски товарят месо в близост до затворения пазар в Пекин.

Светът продължава да води мъчителна битка с коронавируса. Някои от новините имат силно практическо значение за пътуващите хора.

Във Фентай, южен район на Пекин, е въведено военно положение след откриването на COVID-19 на местния пазар. На най-големия пазар „Синфади“ епидемиологично разследване е открило следи от коронавирус върху дъска за рязане на вносна сьомга. Всички служители на пазара ще бъдат тествани за COVID-19. "Създаден е оперативен щаб", заяви заместник-шефът на партийната комисия в район Чу Цзюнвей. Той добави, че в 11-те жилищни комплекса, разположени в близост до пазара, се въвежда стриктен контрол. Той препоръча образователните институции в района да прекратят работата, ако са отворили след пандемията. И болниците са под стриктен контрол. Мерките на пазара стартираха, след като по-рано там бе открит коронавирус в 52-годишен посетител. Това бе първият случай в Пекин след двумесечна пауза.

От 15 юни Франция отменя ограниченията по границите си за пристигащите от ЕС. "С оглед на благоприятното развитие на здравната обстановка във Франция и Европа и в съответствие с препоръките на Европейската комисия (от 00,00 ч.) на 15 юни Франция ще отмени всички рестрикции върху движението през вътрешноевропейските си граници (сухоземни, въздушни и морски), въведени за борба с пандемията от Covid-19", се казва в съобщение на министерствата на вътрешните и външните работи. Пътуващите от държавите членки на ЕС, както и от Андора, Исландия, Лихтенщайн, Монако, Норвегия, Сан Марино, Швейцария и Ватикана, също ще могат да влизат на френска земя без ограничения, се посочва в него. На принципа на реципрочността рестрикциите, включително двуседмичната карантина, остават в сила за границите с Испания и Обединеното кралство, се допълва в изявлението.

Съпругата на президента на Украйна Володимир Зеленски - Олена, се оказа заразена, той пък ще се тества всеки ден, съобщиха осведомителните агенции. Държавният глава ще бъде в близък контакт само със сътрудниците и бодигардовете си, ще преустанови пътуванията. Съгласно конституцията на Украйна президентът не може да делегира на никого своите пълномощия, се казва в съобщение на канцеларията му.

Бразилия се изкачи на второ място в света по брой на жертвите, изпреварвайки Великобритания. Латиноамериканската държава е регистрирала общо 828 810 случая на коронавируса, а за последните 24 часа са установени 25 982 нови инфекции. Новите смъртни случаи за изминалото денонощие са 909, с което общият брой на жертвите стана 41 828. Лидер в черната статистика остава САЩ.

В Русия, която е на трето място в света по брой заразени, пък бяха регистрирани 8706 нови случая, с което общият им брой вече е 520 129. С новите 114 починали броят на жертвите става 6829. Оздравелите за денонощие са 5271 или вече общо 274 641.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш от своя страна разпореди централата на организацията в Ню Йорк да продължи да работи дистанционно поне до края на юли. "Реших да удължа сегашния режим на работа от разстояние до края на юли 2020 г.", обяви Гутериш. От средата на март всички заседания на Съвета за сигурност, Общото събрание и ИКОСОС се провеждат чрез видеовръзка.

През последните 24 часа в Северна Македония са открити нови 196 души заразени с коронавирус. Сред тях има и 16 медицински сестри. От началото на пандемията в страната са регистрирани 3895 заразени с COVID-19, като 1705 са излекувани. За изминалото денонощие са починали още 8 души, като смъртните случаи в следствие на вируса вече са 179.

Още по темата