Quantcast

Медия без
политическа реклама

Радев се яви с празни ръце на срещата на Б-9 с Байдън

Българският президент авансово отказа военна помощ на Украйна и се позиционира до Унгария

22 Февр. 2023
ЕПА/БГНЕС
Радев е третият отляво надясно на масата (вторият е литовският президент Гитанас Науседа, а четвъртият е румънският президент Клаус Йоханис).

Президентът на САЩ Джо Байдън се срещна днес с лидерите на страните от т.нар. Букурещка деветка (Б-9), за да демонстрира подкрепа за тяхната сигурност, предадоха Ройтерс и БТА. "Като източен фланг на НАТО, вие сте предна линия на нашата колективна отбрана", обърна се към участниците в срещата американският президент, сред които бе и българският държавен глава Румен Радев.

"Знаете по-добре от всеки друг какъв е залогът в този конфликт. Не само за Украйна, но и за свободата на демокрациите в цяла Европа и по света", каза още Байдън. Агенцията отбелязва, че не всички страни от Б-9 са готови да предоставят още помощ на Украйна, и посочи по-специално Унгария, която не е съгласна с някои от санкциите на ЕС срещу Русия. Унгарският външен министър Петер Сиярто призова от Будапеща за прекратяване на огъня и за мирни преговори за Украйна, за да се предотврати по-нататъшна ескалация на войната (но на срещата страната бе представена от президентката Каталин Новак).

Подобно мнение е изразявал и българският президент, но името му не бе споменато изрично от Ройтерс. Все пак преди да отпътува за Варшава той даде да се разбере, че не е съгласен българските въоръжени сили да служат като "донор за въоръжените сили на Украйна". А на съюзниците от Б-9 казал във философски план: "Нуждаем се не само от всеобхватна стратегия как да бъде спряна войната на Русия срещу Украйна, но и как да бъде спечелен мирът след това. Фокусът следва да е върху постигането на рационален баланс между военни, икономически и дипломатически инструменти".

"Трябва да продължим да стоим твърдо в изпълнението на нашите ангажименти за подкрепа на Украйна, докато тя трябва да спечели тази война", заяви румънският президент Клаус Йоханис, който заедно с полския си колега Анджей Дуда е инициатор за създаването на Б-9.

На масата за преговори, а и на общата снимка Радев бе поставен между Клаус Йоханис и литовския президент Гитанас Науседа, който пък заяви, че иска засилване на американското присъствие на източния фланг на НАТО, както и увеличаване на военната помощ за Украйна. По този начин българският президент нямаше как да намери съмишленик, с когото да размени други думи освен протоколна любезност.

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

Радев все пак се подписа под общата декларация, в която се казва:

"Ние, държавните и правителствени ръководители на България, Чешката република, Естония, Унгария, Литва, Латвия, Полша, Румъния и Словакия, се срещнахме днес, една година след като Русия започна своята непредизвикана и брутална агресия срещу Украйна (...) Русия е най-сериозната и пряка заплаха за сигурността на съюзниците. В отговор на кървавата агресивна война на Русия съюзниците реагираха решително, единно и отговорно (...) Ние ще продължим да укрепваме възпирането и отбраната си по целия източен фланг, от Балтийско до Черно море. НАТО и неговият ангажимент за взаимна отбрана по член 5 остават стълб на евроатлантическата сигурност (...) Решени сме да продължим международния натиск върху Русия. Отговорните за зверствата и военните престъпления ще бъдат подведени под отговорност (...) Украйна упражнява  правото си да се защитава срещу руска агресия, за да си възвърне пълния контрол над своята територия и има право да освободи окупираните територии в рамките на международно признатите граници. За тази цел ние ще продължим да подкрепяме усилията на Украйна толкова дълго, колкото е необходимо."

Ключови думи:

Румен Радев, Б-9, Джо Байдън

Още по темата