Quantcast
Радев: Няма да позволим да ни извиват ръцете за Северна Македония | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Радев: Няма да позволим да ни извиват ръцете за Северна Македония

Служебното правителство положи огромни усилия да навакса годините, в които нашите партньори така и не успяха да чуят смислена, аргументирана българска позиция на високо ниво, каза в Брюксел президентът.
4 823
 Илияна Кирилова

Натискът върху България да започнат преговорите за с Република Северна Македония (РСМ) и Албания ще продължава. България доказа в последния месец и половина, че може да е открита за конструктивен диалог, но "няма да позволим да ни бъдат извивани ръцете с лобиране, с медиен и политически натиск. Време е да се разбере от всички, че единствено от ангажирането и от резултатите от диалога с България зависи ускоряването на европейската перспектива за нашата най-близка страна".

Това заяви президентът Румен Радев при пристигането си в Брюксел за участие в двудневното заседание на Европейския съвет. Той посочи, че България е положила големи усилия да отпадне от заседанието точката за започване на присъединителни преговори на ЕС с РС Македония.

"Показахме, че държим на Копенхагенските критерии за членство и не можем да подминем дискриминацията на граждани на нашата съседка Северна Македония, само заради тяхното самоопределение като българи, което е в разрез с европейските ценности и принципи. Няма как да кажем "да", преди да сме видели устойчиви механизми за изкореняване на изопачения разказ и преднамереното отношение към България от учебниците, музеите, паметниците, до медиите и държавната политика. Не можем да кажем "да", преди да сме убедени, че нашата съседка няма да гради своята идентичност върху кражбата на българската история", каза още Радев.

"Нека да е ясно - хората в Република Северна Македония са наши братя и ние сме длъжни да им помогнем, както винаги сме го правили. България остава отворена за бързи резултатни двустранни преговори в интерес на гражданите на двете страни", каза още той и добави, че България е успяла в настояването си въпросът със старта на преговорите със Скопие и Тирана да отпадне от днешния дневен ред на Съвета.

Според Радев в последните месец и половина "България бе подложена на неимоверен натиск от европейските партньори на днешния Европейски съвет да се даде ход на преговорите за членство на Северна Македония". Той добави, че на заседанието на върха на ЕС през май е заварил България в изолация, сочена с пръст и обвинявана за блокирането на преговорите с РСМ и Албания.

"Служебното правителство положи огромни усилия да навакса годините, в които нашите партньори така и не успяха да чуят смислена, аргументирана българска позиция на високо ниво. Затова проведох множество лични срещи и разговори с лидерите на европейските институции - Европейския парламент, Европейската комисия, Европейския съвет, с президенти и премиери, с еврокомисари, с министри на външните работи, с държавния секретар на САЩ - добави Радев - Вярвам, че те разбраха, че упреците към България са неоснователни, че имаме ясна позиция за намиране на изход от този проблем и че държим на надеждни гаранции, на устойчиви и необратими резултати в двустранните отношения. Време е да излезем от фамилиарната дипломация пред камерите и да се фокусираме върху прагматичните решения. За този месец и половина България доказа, въпреки натиска над нас, че е отговорен член на ЕС и няма да допусне внасянето на нови проблеми в съюза".

Още

Кирил Петков и Асен Василев навлизат в политиката

16.09.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

6099
ГЕРБ и ДПС се хвърлиха срещу Радев и правителството

15.09.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

6230
П. Илиев научил Таня Д. на здр, плс, бчкмт