Медия без
политическа реклама

Путин се закани на Запада с ядрени оръжия

Руският президент повтори предизборните си обещания от 2018 г., които така и не бяха изпълнени

29 Февр. 2024Обновена
Посланието на Путин бе най-продължителното от досегашните му 19 обръщения към Федералното събрание
Стопкадър от екрана
Посланието на Путин бе най-продължителното от досегашните му 19 обръщения към Федералното събрание

В 19-ото си послание към Федералното събрание на Русия президентът Владимир Путин отправи закана срещу западните държави, ако изпратят войски в Украйна. Той предупреди, че има реален риск от ядрена война, и каза, че Москва разполага с оръжия за нанасяне на удари по цели на Запад.

Русия сега трябва да укрепи своя Западен военен окръг след присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО, посочи руският президент. Той каза, че Москва е готова за диалог със САЩ по отношение на стратегическата стабилност, но отхвърли всякакви опити Русия да бъде принудена да води преговори, като подчерта, че Русия използва съвременни оръжейни системи, включително хиперзвукови ракети "Циркон", и има предимство във военно отношение в Украйна.

"Стратегическите ядрени сили на Русия се намират в състояние на пълна бойна готовност. Комплексът "Кинжал" се използва за поразяване на особено важни цели в хода на Специалната военна операция /СВО/. В бой вече е използван комплексът "Циркон". На бойно дежурство вече са хиперзвуковите блогове с междуконтинентален обсег "Авангард" и лазерните комплекси "Пересвет". Завършват изпитанията на крилата ракета с неограничен обсег "Буревестник" и безпилотния подводен апарат "Посейдон". На войските са доставени тежките балистични ракети "Сармат" и скоро ще ги демонстрираме в бойно дежурство", похвали се Путин.

Реалността обаче е доста по-различна. "Кинжал" бе приета на въоръжение още през 2017 г. и според Путин "нейната скорост и маневреност гарантира, че тя ще преодолява всички съществуващи и бъдещи системи противовъздушни и противоракетни отбрана". Войната в Украйна обаче показа, че американската система за ПВО Patriot може да сваля ракетите и това се случи на няколко пъти над Киев.

Лазерните комплекси "Пересвет" също са на въоръжение отдавна - още от 2018 г., но досега не е имало нито една публична демонстрация на възможностите им. През май 2022 г. американското МО заяви, че няма потвърждение за използването на лазерно оръжие в Украйна, а през октомври същата година бившият главнокомандващ на Сухопътните сили  на Русия Владимир Чиркин се ожали пред "Московский комсомолец": "Иска ми се да попитам, а къде е нашият лазерен комплекс "Пересвет"?"

Ракетите с неограничен обхват "Буревестник" вече пет пъти минават неуспешни изпитания. През 2019 г. дори загинаха поне петима души.

Същото е положението и с "Посейдон". "Това е просто фантастика... Няма средства, които да могат да му се противопоставят", казваше Путин през 2018 г. През 2022 г CNN, като се позова на свои източници, написа, че поредните изпитания на "Посейдон" в Северния Ледовит океан са завършили с неуспех. Във Вашингтон се опасяват, че този неуспех би могъл да доведе до риск от радиационно замърсяване.

„Абсолютното болшинство от руснаците подкрепят "специалната военна операция" (както нарича войната си в Украйна). Бойците знаят, че цялата страна е с тях... Сърцето ми се изпълва с гордост за участниците в СВО. Те няма да отстъпят, няма да те предадат. Те трябва да възпитават младежта, да оглавяват регионите, предприятията. На такива хора може да се довери Русия", каза Путин.

Всъщност не са редки случаите, когато завърнали се от фронта, особено сред бившите затворници, които са били помилвани за участието си в СВО, извършват нови престъпления. "Сирена" анализира съдбата на 74 души от "Вагнер", 48 от които са били осъдени за убийство преди да отидат на фронта. Поне в 37 случая бившите затворници отново са извършили престъпление. 30 са убийства. Зачестяват и случаите на насилие сред войниците, които са се завърнали заради тежки контузии.

Последното изследване на Russian Field показва, че 49% от запитаните смятат, че трябва да се мине към мирни преговори с Украйна, а 1/4 заявяват, че целите на СВО не са постигнати.

В речта си за състоянието на нацията пред руските законодатели от двете камари на парламента Путин също така заяви, че силите му напредват в Украйна.

"В крайна сметка те трябва да разберат, че ние също имаме оръжия, които могат да поразяват цели на тяхна територия. Всичко, което Западът измисля, създава реална опасност от конфликт с използване на ядрени оръжия и по този начин от унищожаване на цивилизацията", заяви Путин. Той допълни, че ядрени сили на Русия се намират в състояние на пълна готовност и че скоро на бойно дежурство ще бъде инсталирана и стратегическата ракета "Сармат".

Според Путин русофобията е идеология на расизма, на националното превъзходство и изключителност. Тя ослепява и лишава от разум.

"Без всякакъв екстремизъм ние значително намалихме употребата на алкохол, преди всичко силен", смята Путин. Данните на Центъра за изследване на федералния и регионални пазар на алгохол обаче сочи точно обратната тенденция - водката остава основна спиртна напитка и потреблението й миналата година е нарастнало с 5.8%.

По-голямата част от неговото послание, продължило над 2 часа, представляваше обещания за подобряване на жизнените условия в Русия до 2030 година, което означаваше, че очертава програмата си за следващия 6-годишен мандат, който би трябвало да започне след изборите през март. Голяма част от обещанията обаче вече бяха давани при предишни избори и не са изпълнени. Така например Путин заяви, че иска да снижи нивото на бедността до 7% до 2030 г. "По оценките, които дават експертите, нивото на бедността е около 30%. Трябва да се поставят ясни цели и последователно да се движим към тяхното постигане. За да може към 2030 г. нивото на бедността да е по-ниско от 7%, а сред многодетните семейства да се понижи над два пъти, поне до 12%", каза президентът.

Абсолютно същото обещание той даде и през 2018 г., преди предишните президентски избори. "Към настоящия момент под чертата за бедността се намират 20 млн. души или 13.6%, а трябва да го понижим поне двойно - до около 7%.  Ние трябва да решим една от ключовите задачи на предстоящото десетилетие - да осигурим уверен, дългосрочен ръст на реалните доходи на гражданите," каза Путин тогава

Въпреки усилията да се повиши гледаемостта на посланието на Путин, то не предизвика особен интерес. Скучаещи имаше и в залата.

РЕАКЦИЯ 

"Напълно неприемливи и неуместни". Така определи заплахите на Путин с ядрено оръжие говорителят на Европейската служба за външна дейност Петер Стано „Речта е част от усилията му да бъде преизбран за президент и е пореден пример на опит за прехвърляне на вината за началото на войната в Украйна“, подчерта Стано, цитиран от БНР. "Военните действия на Русия в Украйна досега са провал", допълни говорителят на ЕК.

Киносалоните, където се прожектираше речта, бяха пусти.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Владимир Путин, послание

Още по темата