Медия без
политическа реклама

Първият търговски кораб, напуснал Одеса, вече е в турски води

"Йозеф Шулте" продължава успешно пътя си към Босфора с 30 000 тона товари на борда

17 Авг. 2023Обновена

Търговски кораб напусна пристанището на Одеса за пръв път след като Украйна откри временен коридор, съобщи министърът на инфраструктурата на Украйна Александър Кубраков.

Първият кораб е напуснал пристанището на Одеса, използвайки временния коридор, открит от Украйна. Контейнеровозът "Йозеф Шулте" (под флага на Хонконг)  е стоял в Одеса в продължение на година и половина - от 23 февруари 2022 г.

Към 11.30 днес корабът навлезе в български териториални води, а към 19 ч навлезе в турски води.

"Така се доказва, че "зърненият коридор" от украинските пристанища е възможен и без Русия", пише шефът на мониторинговата група по санкциите и свободата на корабоплаване Андрей Клименко, който добавя, че екипажът на "Йозеф Шулте" е бил изцяло украински.

Контейнеровозът се движи към Босфора, а на борда му се намират над 30 000 тона товари, включително хранителни продукти. 

На 10 август Украйна обяви временни коридори в Черно море за търговски кораби, пътуващи към и от украински пристанища. Корабособствениците бяха предупредени за потенциалната опасност от руския военен флот, както и за опасността от мини. Украинските въоръжени сили заявиха, че ще бъдат пропускани само онези кораби, чиито собственици или капитани са потвърдили готовността си да преминат при настоящите условия.

След като излезе от зърнената сделка, Русия се опитва да наложи контрол над движението на всички товарни кораби, които плават към или от украински пристанища. На 13 юли патрулният кораб на Черноморския флот "Василий Биков" откри огън в югозападната част на Черно море и спря плаващия под флага на Палау сухотоварен кораб "Сукра Окан", който пътувал към украинското пристанище Измаил. След проверка на товара, руснаците пуснаха кораба да продължи. 

Руски военни се качват на "Сукра Окан":

The crew of a Turkish cargo ship were apparently lined up on deck as Russian servicemen searched the vessel for “prohibited goods”.Footage of the incident in...

 

Ключови думи:

Одеса, кораб

Още по темата