Медия без
политическа реклама

Първият дебат Тръмп-Байдън идва при сериозна преднина на демократа

Очакванията са основните теми да са данъци, наркотици, психично здраве, Ковид 19, Върховен съд, икономика

29 Септ. 2020
ЕПА БГНЕС архив БНР

Първият президентски дебат между Доналд Тръмп и кандидата на демократите Джо Байдън ще се състои днес в американския град Кливлънд. Дългоочакваното събитие ще се случи на фона на скандал, свързан с данъчните декларации на Тръмп и преднина в проучванията за Байдън, предава БНР.

По време на дебата Байдън се очаква да атакува Тръмп, както за плащането му на данъци, така и относно справянето му пандемията от Covid-19 и породилото критики бързо намиране на номинация за овакантеното място от либералния съдия във Върховния съд Рут Бейдър Гинсбърг, която почина по-рано този месец.

В навечерието на събитието Ню Йорк Таймс публикува информация, според която Тръмп е избягвал плащане на почти всеки възможен федерален данък в продължение на години. Темата се очаква да се превърне в централна. Кампанията на Байдън вече пусна реклама, в които се сравнява колко данъци плаща типичния американец и колко е платил Тръмп. В клипа се посочва, че медицинските сестри например плащат над 10 хиляди долара данък.  

Според „Ню Йорк Таймс“ президентът е платил само 750 долара за федерални данъци през 2016 и 2017, а в предишните 10 от общо 15 години не е плащал изобщо. От изданието твърдят, че информацията е на базата на преглед на пазените в тайни данъчни декларации, за които Тръмп казва, че не са публикувани заради течащ одит. Президентът нарече твърденията на медията „фалшиви новини.“

Всичко това се случва на фона на нови обезпокояващи за кандидата на републиканците социологически допитвания. Съвместно национално проучване на ‚Вашингтон пост“ и Ей Би Си Нюз показва преднина от 10 точки за демократа Байдън. Анкета на Ен Би Си Нюз – Марист дава също 10 процента преднина на Байдън в ключовия щат Уисконсин, който Тръмп спечели през 2016 г..

Очакванията са за разгорещен дебат и след като Тръмп настояваше Байдън да бъде тестван за наркотици. Тръмп започна очерняща кампания за психичното здраве на опонента си, като една от разпознаваемите му фрази бе „той дори не знае, че е жив.“ Запитан от репортери дали ще се подложи на тест за наркотици, Байдън се засмя и отказа да отговори, предаде  Националното радио.

Ключови думи:

Доналд Тръмп, Джо Байдън

Още по темата