Медия без
политическа реклама

Първият човек, обиколил Луната, загина в авиокатастрофа

Уилям Андерс бе авторът на знаменитата снимка "Изгревът на Земята"

08 Юни 2024
Уилям Андерс (вдясно) през 2008 г. със сина си Грегъри.
Уикипедия
Уилям Андерс (вдясно) през 2008 г. със сина си Грегъри.

Един от членовете на екипажа на "Аполо 8" през 1968 г. - Уилям Андерс, е загинал на 90-годишна възраст при самолетна катастрофа в щата Вашингтон. Новината бе съобщена от сина му Грегъри Андерс и цитирана от Си Ен Ен, АП, "Гардиън" и др.

"Моят баща е починал при инцидент със самолет на островите Сан Хуан. Семейството е съкрушено и скърби за загубата на един велик пилот", заяви Грегъри Андерс.

Злополуката е станала в петък вечер, като от шерифската служба на окръг Сан Хуан обявиха, че самолетът е паднал край бреговете на о-в Джоунс. Тялото на бившия астронавт е било открито от екип водолази след дълго издирване. Той е пилотирал сам стария модел Beech A45, като не е имало други хора на борда.

Уилям Андерс е избран от НАСА за астронавт през 1964 г. и в началото е резервен пилот за мисията "Джемини 11" през 1966 г., а по-късно и за полета на "Аполо 11" през 1969 г. Той има над 6000 летателни часа. Прочува се с факта, че с Джим Ловел и Франк Борман извършват първия полет в окололунна орбита от 21 до 27 декември 1968 г. на борда на "Аполо 8". Андерс е бил пилот на лунния модул и става първият човек, обиколил Луната. Именно той е и автор на прочутата фотография "Изгревът на Земята". Тя е направена, докато екипажът на "Ароло 8" прави снимки на лунната повърхност за геоложки анализи. "Изведнъж погледнах през стъклото и ето го това прекрасно кълбо, което се издигаше. Това ме накара да осъзная, че Земята е малка, крехка и не е център на Вселената", разказва Андерс.

В интервю през 1997 г. Андерс признава, че е съзнавал за риска на мисията на "Аполо 8". По негови изчисления е имало шанс 1:3 екипажът да не се върне, същият шанс мисията да бъде успешна и същият шанс мисията да не започне. Той обаче допълва, че Христофор Колумб е плавал с по-лоши шансове.

От 1976 до 1977 г. Уилям Андерс е посланик на САЩ в Норвегия.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

астронавти, НАСА

Още по темата