Quantcast

Медия без
политическа реклама

Протестите в Европа заради затягане на коронамерките не спират

01 Ноем. 2020
EPA

Протестите в Европа срещу новото затягане на мерките срещу разпространение на COVID-19 не спират. Редица градове в Германия излязоха на протестни акции в събота срещу новите ограничения, които се очаква да влязат в сила в понеделник. 

В Дрезден няколко хиляди души се отзоваха на призива на инициативата Querdenken, която организира протест. Много от протестиращите бяха без защитни маски, съобщава „Дойче Веле“. Подобен протест привлече около 900 души в Карлсруе. По-малобройни акции имаше в Брауншвайг, Дармщат, Дюселдорф. Новите мерки предвиждат затваряне на театри, кина, барове, дискотеки, концертни зали. Забраняват се и груповите тържества, както и пътуването с цел туризъм. 

Продължават безредиците в Барселона. Стотици хора излязоха на централния площад пред кметството в събота, стигна се до сблъсък с полицията. Част от участниците замеряха униформените с камъни, димни бомби и пиратки. Испания удължи извънредното положение до май месец. „Те трябваше да предприемат допълнителни мерки в подкрепа на болниците, да осигурят персонал и средства за борба с пандемията и да не налагат социални ограничения върху нас", считат протестиращи в Барселона.

До сблъсъци се стигна и в историческия център на  Флоренция. Протестът, макар и не толкова масово, приключи с вандализъм и насилие. Акция срещу новите ограничения бе проведена и в Болоня. Сред предвидените рестрикции в Италия са затварянето на ресторантите след 18 часа, както и на фитнес и киносалоните. В началото на седмицата до сблъсъци се стигна и в Торино и Милано. 

Още по темата