Медия без
политическа реклама

При 40 градуса токът в Черна гора, Босна, Хърватия и Албания спря

Най-вероятната причина е повишеното потребление заради горещината

21 Юни 2024Обновена
Мащабна електрическа авария в Западните Балкани
Pixabay
Мащабна електрическа авария в Западните Балкани

В Черна гора, Босна и Херцеговина, големи части от Адриатическото крайбрежие на Хърватия, където температурата наближава 40 градуса, днес токът спря, съобщи "Ройтерс" с позоваване на черногорския оператор CEDIS и местните медии. Проблеми има и в няколко градове в Албания. 

"Почти цялата територия на Черна гора остана без ток заради прекъсвания в системата", съобщи CEDIS във "Фейсбук".

Кореспондент на Ройтерс съобщи, че босненската столица Сараево, както и градовете Баня-Лука и Мостар са без ток. Медиите съобщават за липса на електричество и на други места в страната. В Сараево са спрели тролеите и трамваите. Светофарите не работят. Има хора заседнали в асансьори. Не работи и интернет. 

Хърватската държавна тв съобщи за аналогичен проблем по Адриатическото крайбрежие в Хърватия.  В морския град Сплит спря автомобилното движение, защото спряха светофарите. Из целия град се чуват сирени на линейки, съобщава "Ройтерс". Ток няма и в Омиш, Дубровник и др. 

Албанската тв компания Top Channel съобщи, че много градове, включително Тирана, са без ток. Според телевизията причината е проблем в свързващата линия със съседна Черна гора.

Електрическата компания HEP съобщи, че токът спира заради "международни прекъсвания в системата". 

Хърватският оператор на системата заедно с колеги от съседните страни анализира ситуацията. 

CEDIS съобщи, че първото спиране започва от Черна гора, която разпределя електричество и за съседните страни.  "Далмация данас" съобщава, че повредата в енергомрежата е станала при ремонт на автомагистрала, а черногорската "Победа" съобщава за взрив и пожар в подстанция. Албанският оператор казва, че причината за прекъсването е "високото потребление в екстремните температури, което е прекъснало електровръзките с Гърция". Хърватският министър на икономиката Анте Шушняр заяви, че е малковероятно да става дума за диверсия или хакерска атака. 

Медиците са много притеснени заради спирането на климатиците и вентилаторите. 

Електрооператорите на пострадалите страни заявила, че ще импортират ток от Гърция. 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата