Медия без
политическа реклама

Денков определи руската агресия като директна заплаха за България

В Киев българският премиер се срещна с Володимир Зеленски

26 Февр. 2024Обновена
БНТ
Денков и Зеленски

Премиерът на България Николай Денков и придружаваща го делегация пристигнаха на посещение в Украйна в понеделник. Следобед в Киев той даде съвместен брифинг  с украинския президент Володимир Зеленски. "Преди 10 години незаконното анексиране на Крим и Севастопол сложи началото на агресията на Русия към Украйна и отвори пътя за пълната инвазия. Продължаващата пълномащабна война е война срещу Европа и целия демократичен свят. Вече е явно, че целите на Путин се простират и извън пределите на Украйна. Амбициите на руската агресия са директна заплаха за националната сигурност на България", каза Денков в присъствието на украинския домакин. И гарантира, че България застава безпрекословно на страната на нападнатата държава.

"България е една от водещите страни в света, която помага на Украйна в тежката битка", каза още Денков на брифинга. Зеленски пък съобщи, че двамата са се договорили Украйна и България да ускорят развитието на логистиката и инфраструктурата в региона. Украинският президент определи разговорите като ползотворни и практични. „Оценявам подкрепата на България за нашите усилия за разширяване на търговските потоци и възстановяване на нормалното корабоплаване в Черноморския и Дунавския регион. Изключително важно е да поддържаме нормални икономически отношения въпреки всички предизвикателства“, заяви Зеленски.

Още от Денков: "Българското правителство и парламентарното мнозинство работят за осигуряването на максималната по възможностите ни политическа, военна, хуманитарна и материална подкрепа за Украйна. Имаме готовност за сътрудничество и в контекста на създадената международна коалиция за връщане на украински деца, незаконно депортирани в Русия, като България е една от съучредителките на коалицията. Един ден ще има правосъдие за всички престъпления, призовавам международната общност да остане единна в подкрепата си за Украйна". 

АФП предпочете да изведе акцент от срещата с думите на Зеленски, че Украйна е получила само 30% от обещаните от ЕС 1 млн. снаряда за артилерията. Снарядите трябваше да бъдат осигурени до края на миналата година, но после от Брюксел съобщиха, че до края на март ще бъдат доставени едва половината.

 

С ВЛАК

В българската делегация са министрите на правосъдието, на околната среда и на енергетиката - Атанас Славов, Юлиян Попов и Румен Радев. Също заместник-министрите на отбраната и на външните работи - Станимир Георгиев и Тихомир Стойчев, както и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Делегация пътуваше с влак до Украйна.

 

ДОКУМЕНТИ И ИНИЦИАТИВИ

Денков и украинският му колега Денис Шмигал подписаха заявление по ключови теми от двустранното сътрудничество, съобщи правителствената информационна служба. Сключен е меморандум между държавното дружество „Терем” и Украинската компания за военнозащитна продукция. Стана ясно още, че София ще домакинства Втората конференция за Черноморската сигурност на Международната Кримска платформа. Форумът ще се проведе през април 2024 г. "България и Украйна ще продължат и съвместните си усилия за гарантиране на глобалната продоволствена сигурност и осигуряването на транзитни коридори за износ на украински селскостопански продукти", съобщи още правителствената информационна служба.

 Министърът на правосъдието Атанас Славов пък посочи, че страната ни работи по промени в Наказателния кодекс, за да бъде включено в него престъплението агресия - така руските лидери и военноначалници да бъдат обект на наказателно преследване. Освен това България ще се включи и в съвместния разследващ екип на Евроджъст. Ще започне и собствено разследване на военните престъпления в Украйна, включително като използва свидетелства и показания на украинските бежанци в България.

 

ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ

В Киев премиерът посети разрушенията в Соломянския район, причинени от руския обстрел по време на новогодишните празници. На 2 януари балистична ракета е поразила 8-етажна жилищна сграда, като са нанесени щети по домовете на 321 семейства. В атаката са загинали мъж и жена. 7 апартамента са напълно унищожени. Вследствие на масираната атака по украинската столица с ракети и дронове са възникнали пожари и разрушения в девет района.

Може да бъде изображение с 6 души

Ключови думи:

Денков, Украйна

Още по темата