Quantcast

Медия без
политическа реклама

Прага ще лекува безплатно жертви на репресиите в Беларус

05 Септ. 2020
Спутник
Многохилядните протести срещу режима на Лукашенко продължават.

Прага ще осигури безплатна медицинска помощ и рехабилитация на беларуси, пострадали от действията на силите за сигурност по време на протестите срещу режима на Лукашенко. Това съобщи "Чешка телевизия", цитирайки документ, който правителството предстои да обсъди и приеме.

"Целият процес на лечение и рехабилитация ще бъде заплатен от чешката страна. Прехвърлянето на ранените ще се извършва от отдела за полети на чешката армия", посочва държавната телевизия. 

Помощта ще бъде предоставена в рамките на програмата Medevac, която се прилага в страната от 1993 г. за жертви на военни действия или държавно насилие. Министерството на външните работи ще подготви визи за нуждаещи се беларуси, а министерството на здравеопазването оигури болничните легла.

 

На 9 август в Беларус се проведоха президентски избори.  Съмненията за фалшифициране на резултатите доведоха до масови протести срещу фалшифицираните резултати, които не стихват въпреки репресиите. Полицията и армията използват сълзотворен газ, шокови гранати и гумени куршуми срещу демонстрантите. Има многобройни данни за насилие и малтретиране в полицейските участъци. Десетки хора са откарани в болници, след като са били държани в изолатори.

 

Ключови думи:

Беларус, Чехия, репресии

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?