Медия без
политическа реклама

Повярвайте ми, Русия готви нещо на Балканите, обяви Зеленски

Според украинския президент трябва да се обърне внимание и на Молдова

16 Ноем. 2023Обновена
EPA/BGNES
Володимир Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски даде да се разбере, че разполага с информация за готвена голяма руска провокация на Балканите.

"Обърнете внимание на Балканите. Повярвайте ми, получаваме информация, че Русия има големи планове", заяви той в разпространено в Телеграм видео.

САЩ извоюваха оставката на Александър Вулин - най-близкия човек на сръбския президент Александър Вучич и основен проводник и пазител на руските интереси на Балканите."Москва използва Близкия изток, а сега и Балканите, за да отвлича вниманието. Ако западните държави и другите страни по света не направят нищо, там ще има нов взрив", казва още Зеленски.

Украинският президент Володимир Зеленски пристигна привечер за първо участие в среща на балканските правителствени ръководители, предадоха световните агенции."Има криза между страните на Балканите и тя не е от вчера. Точно затова Русия се намесва там, така че една балканска държава да воюва срещу друга. Русия държи да насочва прожекторите. Има разлика, когато помагаш на една страна и когато трябва да разделиш тази помощ и внимание между няколко от тях“, каза Зеленски.

Имах възможност да поговоря с президента на САЩ Джо Байдън. Повдигнахме много важна тема – как корупцията може да бъде инструмент на Путин на Балканите. Дадох примера за руски и турски поток, където нашата страна изхарчи 3 млрд. лв.

Той добавя: „Между няколко страни, няколко кризи, няколко хуманитарни предизвикателства, не става въпрос само за оръжия, но и за хуманитарна помощ, също и за защита на жени, деца, които са станали жертви на война.

Освен това той заяви, че трябва да се обърне внимание на Молдова. „Повярвайте ми, Русия организира същото нещо там. Сега те започват да дестабилизират ситуацията в Молдова. Те искат да покажат, че нещо не е наред с изборите там. Защо? Да обявят изборите за нелегитимни и да свалят проевропейското правителство Това е, което Русия прави", каза още Зеленски. 

Още по темата