Медия без
политическа реклама

САЩ извоюваха оставката на най-близкия човек на Вучич и Русия в Сърбия

Директорът на сръбската Агенция за сигурност и информация (БИА) Александър Вулин обяви, че подава оставка

04 Ноем. 2023
Александър Вулин
БГНЕС
Александър Вулин

САЩ извоюваха оставката на Александър Вулин - най-близкия човек на сръбския президент Александър Вучич и основен проводник и пазител на руските интереси на Балканите.

Вулин, който е директор на сръбската Агенция за сигурност и информация (БИА) обяви, че подава оставка, съобщават сръбските агенции. Вулин заяви, че Съединените щати и ЕС "искат главата му като условие да не наложат санкции на Сърбия".

"Не съм причина за изнудване и натиск върху Сърбия и сръбския свят, но няма да позволя да стана причина за изнудване и натиск върху Сърбия и сръбския свят. Затова подавам неотменимата си оставка от поста директор на БИА", подчерта Вулин в писмено изявление, цитирано от БТА.

"Президентът Александър Вучич и Сърбия са изправени пред заплахи и изнудване, които могат да се сравняват само с ултиматума на Австро-Унгария от 1914 г. От нас се иска да признаем Косово, да изоставим (босненската) Република Сръбска и да не бъдем суверенна държава и нация, като наложим санкции на Руската федерация. Дори да се съгласим да го сторим, следващото искане ще бъде изгонване на китайските инвестиции, безусловна технологична и икономическа зависимост от Запада, както и продължаване на политическото и териториалното разпадане на Сърбия и приемането на западните ценности, в които няма място за традиционното семейство и нация, а в крайна сметка и за социалната справедливост", обявява още той.

САЩ наложиха във вторник санкции на проруския ръководител на сръбското разузнаване, обвинявайки Александър Вулин в участие в незаконни доставки на оръжие, трафик на наркотици и злоупотреба със служебно положение, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"СЕГА" припомня:

През юли САЩ наложиха санкции на проруския ръководител на сръбското разузнаване, обвинявайки Александър Вулин в участие в незаконни доставки на оръжие, трафик на наркотици и злоупотреба със служебно положение, предаде тогава Асошиейтед прес.

Службата за контрол на чуждестранните активи на министерството на финансите на САЩ посочи, че Вулин е използвал служебното си положение, за да помогне на санкционирания от САЩ търговец на оръжие Слободан Тешич да изнася оръжия от Сърбия. Вулин е обвинен също в участие в мрежа за трафик на наркотици, посочи министерството на финансите на САЩ. 

Александър Вулин бе назначен за шеф на сръбската разузнавателна служба миналата година. Преди това той бе министър на вътрешните работи на Сърбия. На този пост той посети Москва миналия август - рядко срещана визита на представител на европейска държава, която подчерта отказа на Белград да се присъедини към западните санкции срещу Русия след инвазията й в Украйна.

Вулин каза тогава на руския външен министър Сергей Лавров, че „Сърбия е единствената държава в Европа, която не е въвела санкции и не е част от антируската истерия“.

Сърбия е кандидат за членство в ЕС, но обтегнатите й отношения с Косово държат кандидатурата й в безизходица. Страната поддържа съюзнически отношения с Русия.

Говорителят на Държавния департамент Матю Милър каза през лятото, че САЩ "ще продължат да търсят отговорност от онези, които прокарват политическата си програма и личната си изгода за сметка на мира и стабилността на Западните Балкани и насърчават злонамерените действия на Русия в Сърбия и региона".

В резултат на наложените санкции се блокират цялата собственост и активи на Вулин в САЩ, неговите транзакции - преки или преминаващи през САЩ. Американски граждани и фирми нямат право да предоставят средства, стоки или услуги от, на или в полза на Вулин и негови фирми под заплаха сами да станат обект на санкции или принудително действие.

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че санкциите на САЩ срещу директора на БИА Александър Вулин "не са заради престъпността, а заради отношението му към Руската федерация". „Не съм забелязал кокаин да е открит в офиса на Вулин, а в Белия дом“, каза той тогава.

На въпрос на журналист от телевизия N1 дали Вулин може да остане начело на БИА и дали държавните власти на Сърбия трябва да разследват твърденията на Министерството на финансите на САЩ, Вучич обяви по онова врее: „Мисля, че е много важно да се проведе разследване. Забравихте да споменете най-важното нещо, което е Русия. Санкции срещу Вулин не са наложени заради престъпността, а заради отношението му към Руската федерация“.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата