Медия без
политическа реклама

Поведението на Радев в Брюксел получи оценка "наивно"

Според Жозеп Борел не може да се иска от Украйна да спре военните действия, за да свърши войната по-скоро

15 Февр. 2023
Жозеп Борел
БГНЕС
Жозеп Борел

Наивно е да се иска от Украйна да спре военните действия, за да свърши войната по-скоро, заяви днес пред Европейския парламент върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел. "Казвам "наивно", за да не използвам по-силна дума", поясни той, цитиран от кореспондент на БТА.

Ако прекратим военната подкрепа за Украйна, няма да настъпи мир, а Русия ще победи. Това ще бъде изключителна заплаха за нашата сигурност. За да постигнем мир, трябва да подкрепяме военно Украйна още повече, настоя Борел.

На Европейския съвет миналата седмица българският президент Румен Радев заяви пред журналисти, че се противопоставя на изпращането на още оръжия за Украйна, защото така се подклажда войната. "Това е кръвопролитна война и все по-рядко чуваме гласове за мир. Ще призова ЕС да използва цялата си сила и инструменти, за да водим дипломатически усилия за мир", каза той.

Войната ще се реши в пролетните и летните месеци. Направихме за Украйна много - досега от ЕС и държавите от съюза за Украйна бе осигурена военна помощ за 200 милиарда евро, но това не е достатъчно. Трябва да увеличим дипломатическите усилия. Ще призова ООН да поеме посредническа роля, досега всички се провалиха в опитите за разговор с (руския президент Владимир) Путин. Путин изгуби енергийната битка и ще изгуби също моралната и дипломатическата битка, посочи върховният представител.

Трябва да направим всичко възможно европейското обещание към Украйна да се сбъдне. Искаме Украйна да спечели войната, мястото й е в европейското семейство, обобщи Борел.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че комисията ще предложи следващите санкции срещу Москва да засегнат търговски оборот за 11 милиарда евро. По нейните думи се предвиждат и санкции срещу свързани с Корпуса на гвардейците на Ислямската революция заради предоставяните от Техеран на Москва дронове, използвани срещу украинците.

От началото на войната икономическата, хуманитарната и военната помощ от ЕС за Украйна достига 67 милиарда евро, отбеляза Фон дер Лайен. Путин искаше да убие украинската европейска мечта, но днес тя е ускорена. Путин изгуби енергийната война, която сам започна, провали се опитът му да ни изнудва, каза председателката на Еврокомисията.

Докато украинският президент Володимир Зеленски настояваше днес в Брюксел за тежки оръжия, с които да отблъсне очакваната нова офанзива на Русия, българският президент Румен Радев призова своето служебно правителство повече да не дава оръжия на Украйна.
Вече имам НЕнаучно обяснение какво му става на президента Румен Радев, когато ходи в Брюксел. Държи се странно, за да го забележат и да разберат най-сетне служителите в европейските институции какъв е и как се казва.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата