Медия без
политическа реклама

Полша се извини за разсипаното на пътя украинско зърно

Но въпреки това от 20 февруари всички ГКПП с Украйна ще бъдат окупирани за месец

13 Февр. 2024Обновена
Фейсбук/БиБиСи
Разсипано украинско зърно на полско шосе

Министърът на земеделието на Полша се извини за изхвърлянето на украинско зърно на пътя от полски фермери, протестиращи на границата между двете страни - "акт на отчаяние", който предизвика гнева на Украйна, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

"От името на полските земеделски производители се извинявам за този акт на отчаяние и моля за разбиране на изключително трудното им положение", заяви министър Чеслав Шекерски.

"Това не е правилната форма на протест, но тя често се използва от фермерите в различни страни", продължи той, визирайки инцидента от 11 февруари.

Полските фермери, които от 9 февруари блокират няколко гранични пункта с Украйна, бяха спрели камион, превозващ украинско зърно, и изсипаха товара му на шосето. Те протестираха срещу нелоялната според тях конкуренция от страна на украинските им колеги, които не са обект на тежки европейски регулации и затова прооизвеждат по-евтино.

Тази безпрецедентна акция предизвика вълна от възмущение в Украйна - страна със силни земеделски традиции, която от две години е изправена пред руската инвазия и в която милиони хора са загинали през 1932-1933 г. по време на Големия глад (Голодомор), организиран от сталинския режим.

Украинските власти определиха инцидента като "неприемлив" и поискаха от Варшава да "накаже" извършителите в момент, когато икономиката на страната е силно засегната от руската инвазия.

Като един от най-големите износители на зърно в света, Украйна преживя трансформация на селскостопанския си сектор, като голяма част от земеделските ѝ земи станаха неизползваеми в резултат на войната, а износът ѝ през Черно море първо беше напълно блокиран, а след това частично възстановен.

Полската прокуратура обяви, че е "започнала разследване" за нарушаване на митническата сигурност и унищожаване на имущество - престъпления, наказуеми с до пет години затвор.

Полша е един от най-големите поддръжници на Украйна след руската инвазия през февруари 2022 г., но отношенията им значително се развалиха през последните месеци от търговски спорове.

Последните протести идват само няколко седмици след края на подобна блокада на границата от полски шофьори на камиони.

Полските фермери поддържаха почти пълна блокада на камионите на пет гранични пункта, заяви говорителят на украинската гранична охрана Андрий Демченко, цитиран от агенция Интерфакс-Украйна.

"В колоните има около 1250 камиона", добави той. Тази вечер въпреки извинението бе обявено, че полските фермери ще блокират за месец всички ГКПП с Украйна от 20 февруари. 

Ключови думи:

фермери, протест

Още по темата