Медия без
политическа реклама

Полша: Конституцията ни е над ЕС

"Няма да напуснем съюза", заяви лидерът на ПиС Ярослав Качински

08 Окт. 2021Обновена
Pixabay

Отношенията между Полша и ЕС се обтегнаха още повече след като Конституционният съд във Варшава постанови, че Конституцията на страната стои над законите на ЕС. Някои разпоредби от договорите на ЕС и някои съдебни решения на ЕС противоречат на най-висшия закон на Полша, допълни КС. 

Веднага след решението най-голямата група в европарламента тази на ЕНП, заяви: "Полското правителство загуби всякакво доверие и води страната извън Европейския съюз".

Решението на полския КС е последният обрат в проточилия се спор между Варшава и Брюксел заради противоречивите съдебни реформи, въведени от управляващата консервативна партия „Право и справедливост“ (ПиС), коментира "Фигаро".

В своето решение председателят на Конституционния съд Юлия Пшилебска изброи няколко члена от договора за ЕС, които според нея са несъвместими с Основни закон на Полша, като допълнително обяви, че европейските институции „действат извън сферата на своите компетенции“. „Срам!“, „Предатели!“ и „Добре дошли в Беларус!“, скандираше група от около тридесет протестиращи, събрали се пред съда, след като чуха решението. „Това е скандал (...) Изваждат ни от ЕС“, коментира през сълзи пенсионерката Анна Лабус.
Говорителят на правителството приветства решението на съда, подчертавайки, че то потвърждава „примата на конституционното право пред другите източници на право“. Той обаче смята, че това решение „не засяга областите, в които ЕС има правомощия, делегирани с договорите“, като правилата за конкуренция, търговия и защита на потребителите.
Европейската комисия реагира, заявявайки, че е „загрижена“ от това решение и „ще използва всички инструменти“, с които разполага, за да защити върховенството на европейското законодателство, заяви еврокомисарят Дидие Рендерс. Той уточни, че все още чака да прочете решението подробно, и подчерта, че принципите на примата на европейското над националното право и обвързващият характер на европейските съдебни решения са „в основата на Съюза“.
Миналия месец комисарят по икономиката на ЕС Паоло Джентилони предупреди, че делото в Полша може да има „последици“ за отпускането на средства на Варшава. ЕС все още не е одобрил 23 млрд. евро безвъзмездни средства и 34 млрд. евро заеми, предназначени за страната. Полското правителство определи коментарите на Джентилони като „изнудване“.
Между Варшава и Брюксел има и други спорове, включително за Дисциплинарната камара. Полша заяви, че са необходими реформи за изкореняване на корупцията в съдебната система и пренебрегна временна заповед на Съда на Европейския съюз за спиране на прилагането на разпоредбата за дейността на камарата.
Този конфликт породи опасения, че Полша в крайна сметка ще напусне Общността, което може да повлияе на стабилността на съюза от държави. Миналия месец Ярослав Качински, лидер на ПиС, отхвърли идеята, като заяви, че Полша иска само да сложи край на „намесата“ на ЕС. „Няма да има излизане (...) Ние виждаме недвусмислено бъдещето на Полша в ЕС“, увери Качински.
Повече от 80% от поляците подкрепят членството в ЕС, което е дало на тяхната страна милиарди евро субсидии, стимулирали нейното развитие от присъединяването й през 2004 г. Но отношенията между Варшава и Брюксел са напрегнати след поемането на властта от ПиС през 2015 г.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Полша, конституция

Още по темата