Quantcast
Полицията в Париж ликвидира терорист пред училище | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Полицията в Париж ликвидира терорист пред училище

18-годишният младеж прерязал гърлото на учител по история, защото показвал в час карикатури на пророка Мохамед
Обновена
2 487
 ЕПА/БГНЕС
Френският президент Еманюел Макрон говори пред медиите пред средното училище в Конфланс Сент-Онорин

Учител по история беше жестоко убит в Парижко предградие, а нападателят беше застрелян от полицията. Убийството е класифицирано като терористичен акт, затова разследването е поето от националната антитерористична прокуратура.

Нападението е извършено вчера вечерта в северозаподното предградие Конфланс Сент-Онорин. Полицията се е отзовала на сигнал за подозрителен мъж, който обикалял край училище. Близо до него е била жертвата. При опита за задържане, мъжът е извадил оръжие и е бил застрелян от силите на реда. По непотвърдена информация (Le Parisien цитира свидетелски показания) той е "Аллах Акбар".

Нападателят е прерязал гърлото на своята жертвата на улицата, като почти я е обезглавил, съобщи полицията. Убитият е преподавател по история в местно училище. Той е дискутирал с учениците карикатури на пророка Мохамед и срещу него е имало оплакване от родители в началото на месеца.

Създаден е кризисен щаб, а вътрешният министър се завърна спешно от чужбина. Разследването е в ход и рано тази сутрин полицията съобщи, че във връзка с нападението са арестувани 4-има души - родителите, дядото и 17-годишният брат на убиеца. Освен това се извършват обиски в жилището на убиеца и на други адреси, като се изземват телефони и компютърно оборудване.

По-късно днес бяха арестувани още петима души, с което те са общо 9. Сред петимата нови задържани са родителите на ученик в училището, както и лица, които са познавали убиеца, но не са от семейството му.

Междувременно излезе информация, че се проучва съобщение, качено в социалната мрежа “Туитър“ от акаунт, който вече е затворен и в който е имало снимка на главата на жертвата. Снимката е била придружена и със заплашително послание, адресирано до президента Еманюел Макрон, в което той е бил наречен "лидер на неверниците".

Френският президент и някои министри още снощи посетиха училището, като Еманюел Макрон определи убийството като "ислямистка терористична атака".

"Днес един от нашите съграждани беше убит, защото учеше учениците си какво е свобода на изразяването. Призовавам всички сънародници да се обединим и да блокираме мракобесието", каза Макрон.

Министърът на образованието нарече убийството "нападение срещу френската нация".

Според френската телевизия BFMTV нападателят е роден в Москва през 2002 г. и е от чеченски произход. Той не е познат на френските служби за сигурност и не е бил класифициран като опасен. Бил е въоръжен с кухненски нож и въздушна пушка. Първоначално е успял да избяга, но е бил обграден на около 500 метра от мястото на инцидента, където е заплашил полицаите с въздушната си пушка и са го застреляли с 10 куршума.

Убитият учител е на 47 години, преподавал е география и история. Показвал е карикатури на пророка Мохамед, за да обясни на своите ученици какво е свобода на изразяване.

Убийството заради карикатури на пророка Мохамед напомни за атаката срещу сатиричното списание "Шарли Ебдо" преди 5 години, както и тази през миналия месец, когато имигрант от Пакистан рани двама души близо до сградата.

Редакцията на "Шарли Ебдо" реагира след убийството: "Изразяваме чувство на ужас, но и на бунт срещу атаката срещу учител, който изпълнявайки служебния си дълг беше убит от религиозен фанатик".

26

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Полицията разпръсна с бой протестиращи мигранти в Париж

24.11.2020

533 4
Двама мъже бяха убити във Франция

14.11.2020

4116 8
Полицейски началник е арестуван заради убийството на Ян Куцяк

09.11.2020

613

Коментари

inventus

Обесване на площада на убиеца до девето коляно мисля че ще помогне. Това е помагало на Франция много пъти включително и до края на осемнадесети век.

Perun

 

  Сравненнието ти много глупаво!

  Едното е борба за освобождение на един поробен народ, а другото е релизиозен фанатизъм и простотия.

  Всъщност убиецът е принадлежал към среди в Чечня, подпомагали руските нашественици.

Perun

 

 № 8 е отговор на коментар № 4, а не на №3, за което се извинявам!

Boris65

Да, чеченските доктори и инженери хуманно режеха гърлата на пленените руски войничета по надзора на кураторите си саудити , катарци, европейци и американци. 

Boris65

Поробени народи са Баските, Корсиканците, Бретонците - нямат свои репубюлики и автономии. 

gayo

Да, чеченските доктори и инженери хуманно режеха гърлата на пленените руски войничета по надзора на кураторите си саудити , катарци, европейци и американци. 

а после путин ги назначи за ръководители на республиката им

indiec

Спомням си как се радваха (някои) във Франция на войната в Чечня. Френски журналисти пишеха оттам умилителни семейни репортажи как в една многодетна  фамилия и малките деца си играели с автомати. Просто се разтапяха. Но когато такова нещо се случва във Франция то става "нападение върху нацията". Въпрос на гледна точка, нали.

 

Жозефа
снимка на Жозефа

Впрочем според свидетелството пред Le Figaro на родител на ученик от същото училище учителят е предупредил учениците, че ще бъдат разглеждани такива карикатури и тези, които изповядват ислямската вяра, са свободни да не присъстват. Обаче други родители са били разгневени и са поискали да бъде незабавно уволнен, въпреки че е очевидно, че учителят не е искал да накърни ничии религиозни чувства, а да обсъди с подрастващите проблема, който за Франция е наистина много голям. 

 

 

6veik
снимка на 6veik
Учителят искал "да обясни на своите ученици какво е свобода на изразяване" 😆 Това е някакъв френски хумор. В страна където са забранени събирания на хората, където най-големите градове са под полицейски час след 21 ч., навсякъде са задължителни намордниците, футболът им се играе без публика, музеите са с ограничения, конституцията им е погазена(както в целия ЕС) защото забранява забабулване на лицето ... та тоя учител обяснявал що е "свобода на изразяване". Как ? Като се бъзика с религията на арабетата ! Ами получил е това което е предизвиквал. На нищо не ги е научило Шарли Абдо франсетата. Продължават да настъпват една и съща мотика по един и същ начин.
марк

 

 

 

                                 Според френската телевизия BFMTV нападателят е роден в Москва през 2002 г

 

 

                                  И кое е по важно , че е роден в Москва или че е чеченец ? Ако не беше роден в Москва щяха да пишат , че е роден в Русия . Тенденциозно.

Баньо
"...всички сънародници да се обединим и да блокираме мракобесието", каза Макрон... След като постави под комендантски час гражданите си. Арогантен наглец.
Nickolas

Правилно е издумал до тук форумът: Преклонена главица, сабя не я сече

Nickolas

Колкото до руснак и руски гражданин - западните, дори високо образованите, не усещат разликата. Имаш руски паспорт - руснак си.

Приблизително както: Имаш български документи - българин еси. Това е най-дребното.

Boris65

Много добре я усещат и за това не пишат че е от революционннен свободолюбив демократичен прогресивнен  чеченски клан. 

ПГеоргиев

А пък американците се чудиха в една съседна статия какви още санкции да наложат на Русия.

Ей, роден в Москва. Санкции. 

Чеченец, ерго Чечения в състава на РФ - санкции. 

Сега, нека се изасни нещо. 

В западното общество върви лицемерна кампания за извинение към всички небели, които се чувствали обидени, че пра, пра, прародителите им били някога роби или били открити от европейски мореплаватели. Е, друг е въпроса, че те никога не са се губили, че да бъдат откривани наново, но както и да е.

Та, в общество, в което думата "негър" стана забранена и мръсна, в което малоумно  се преименуват литературни и художествени произведения (как ли биха реагирали авторите им ако бяха живи), в което страни - мотори на европейското просвещение леят крокодилски сълзи и се извиняват на бившите си колонии, в което ще се затварят музеи, защото се е решило всички артефакти да се върнат на страната собственик, та в това общество да продължаваш да се гавриш с религиозните чувства на кажи-речи 50% от населението си е меко казано неразбираемо.

Като ще е свобода на словото и изразяването, нека няма наказание за отричащите холокоста или да можем да четем "Десет малки негърчета", а не "И никой не остана", или да можеш да си купиш ориз "Uncle Bens" с ухилен негър на кутията.

Да пускаш карикатури за Мохамед не е като да пускаш за BOEKO. Болезнено разбраха французи, германци, нидерландци, англичани, че мюсюлманите не са толкова ларж и не ги намират за смешни. Ми пуснете карикатура с негри или евреи, ама не смешна, а обидна. Примерно негър-роб или евреин в концлагер. 

Що ли няма да видим такива?

 

Яни-Янаки

Ако този учител имаше поне малко разум, и при положение, че в класа му има деца с родители мюсюлмани, щеше да избере някаква неутрална тема, върху която да разисква с учениците си  "свободата на изразяване".... 

Фон Клинкенхофен
снимка на Фон Клинкенхофен
Йа йа ! Например темата "Свободата да се разхождаш без повод по Шанз Елизе в 22,30 часа " Тогава нямаше да му резнат главата, а работата.😂
Boris65

На свещенната френска европейска земя московския чеченец се е демократизирал дишайки въздуха на свободата. 

dembik

Путинистките фанатици се доближават до ислямските фанатици. Все по-бързо.

Boris65

Особенно на френска земя. Градът където Пол Пот и Йенг Сари, Бокаса и крал Алберт Белгийски се учеха на Европейски ценности...

 

Boris65

Да, Аятоласите и те Френски възпитаници. На мене Бокаса Франсуа Император на Цент Африка и краля на Конго Алберт по ми харесват. 

The Pal
снимка на The Pal

Глобиииииии, санкцииииииииЙ ....Дочо Булгуров може да плати една глоба !

ИвКо

 

 

 Случайно да намирате нещо странно в това, учител по география и история използва карикатури на Мохамед* за да обясни какво е свобода на изразяване?

 

 * което всъщност си е подигравка към хората споделящи друга религия.

  

paragraph39

Обвинения срещу Саркози заради милионите от Кадафи

16.10.2020

Actualno.com

Прокурорите подозират, че Саркози и неговите сътрудници са получили милиони евро от режима на диктатора Муамар Кадафи, за да помогнат за финансирането на кандидатурата му за избори.

Това обвинение се прибавя към вече повдигнатите през 2018 г. за „пасивна корупция“, „облагодетелстване от присвоени публични средства“ и „незаконно финансиране на предизборни кампании“, за които Саркози вече е изправен пред съд. Сегашното обвинение е за  "членство в престъпна конспирация", съобщи AFP...
 

 https://www.actualno.com/europe/obvinenija-sreshtu-sarkozi-zaradi-milionite-ot-kadafi-news_1510178.html
 

greenville

Вероятно много от форумците са посещавали държави, в които се изповядва ислям. 

Отивайки в такива държави всеки от нас е уважавал и се е съобразявал с много ограничения/ облекло, поведение и т.н/

Кой позволява на мюсюлманите, преместили се да живеят в християнски държави да налагат своя начин на живот?

Били обидени от празнуване на Коледа, от карикатури и т.н.

Ми хайде обратно оттам, откъдето сте дошли и готово- никой няма да ви обижда....

 

ИвКо

Ми хайде обратно оттам, откъдето сте дошли и готово- никой няма да ви обижда....

 Всичко отива до това гостоприемника да каже тука е така, ако не ви изнася изчезвайте. Но гостоприемника казва нямаме нищо против това, ние ви толеришаме, на наша територия няма да сервираме свинско в ресторантите и ще премахнем кръстовете от църквите независимо от това че вие на ваша територия си държите на полумесеца, наебете когото си искате, заколете някого ние ще съдим но ще ви запазим живота ви. 

 Всяко уважение си има граници, уважението към гостуващия не включва промяна

на нравите и обичаите на домакина.

 ПП. Па има и друго, европските западняци като толкова за загрижени към ислямистите защо не ги съдят по законите на ислямските държави, обесване на кран като даже специално за случките разпределителя се управляват от жена.

Влез или се регистрирай за да коментираш