Медия без
политическа реклама

Полицията в Брюксел нахлу на конференция с Орбан и Фараж

Според местните власти сбирката е щяла да доведе до протести

16 Апр. 2024
Трибюн нюз сървис
Унгарският премиер Виктор Орбан.

Полицията в Брюксел закри Конференцията за национален консерватизъм от съображения за обществената безопасност, съобщи Euroactive. Според местните власти сбирката е можела да провокира протести.

По-рано днес полицията е влязла в помещенията на събитието със заповед за закриване на конференцията след натиск от страна на активисти и политици, включително антифашистки организации и кмета на община Сен Жос тен Ноодел. Той е издял заповед за забрана на конференцията с мотива, че "крайната десница не е добре дошла".

Сред ключовите говорители на конференцията, която трябваше да се проведе днес и утре, са били унгарският премиер Виктор Орбан, френският кандидат за президент и крайнодесен лидер Ерик Земур и бившият премиер на Полша Матеуш Моравецки.

Един от най-очакваните лектори на конференцията - бившият евродепутат, изиграл ключова роля за Брекзит, Найджъл Фараж, е бил на сцената, когато полицията е нахлула в залата.

Залата "Концерт Нобл", в която по план е трябвало да се проведе събитието, се е отказала след натиск от страна на активисти и местни политици. Второто място, хотел "Софител", където много лидери на ЕС са отседнали преди срещата на върха, започваща в сряда, също анулирала договора, след като разбрала за мащаба на събитието и планираните участници. В крайна сметка ръководството на център "Кларидж" се е съгласило да даде трибуна на говорителите.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?