Quantcast
"Плячкосването" на Барселона заради рапъра Хасел не спира | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

"Плячкосването" на Барселона заради рапъра Хасел не спира

И снощи се проведоха бурни демонстрации
4 947
 БГНЕС
Пожарникари гасят запален контейнер при безредиците снощи.

Напрежението около затворения рапър Пабло Хасел не стихва. И вчера в Барселона се проведе демонстрация, настоящава за свободата му. Стекоха се хиляди, а след като по-голямата част от деня премина спокойно, вечерта настанаха безредици. Осведомителните агенции съобщиха за плячкосване на магазини и изгаряне на банкомати и контейнери. Освен това група протестиращи подпали полецйски микробус, заляха със запалителна течност хотел и автокъща. Причинени са сериозни щети на градския екстериор по „Рамблас“, както и на външните части на заведенията по известната улица. Има задържани поне десет души, а двама са хоспитализирани.

Инциденти бяха регистрирани и в Сабадел. В други каталунски градове като Жирона, Тарагона и Леида също имаше протести, макар и не толкова многолюдни, съобщи БГНЕС.

Хасел има проблеми с правосъдието заради доста остри публични изяви срещу властта, включително краля Хуан Карлос. Протестите се точат вече над 10 дни. За разлика от предишните демонстрации обаче, този път бяха добавени и други  искания: "Пълна амнистия, разпускане на полицията, самоопределение, хляб, покрив и работа".

Още

Турция регистрира рекордните над 54 000 нови случая на COVID-19

08.04.2021

Обновена

845
12-годишни деца участват в безредиците в Северна Ирландия

08.04.2021

601
Седми ден румънците протестират срещу ограниченията

04.04.2021

1377