Quantcast

Медия без
политическа реклама

Пхенян поиска САЩ веднага да прекратят военните учения с Южна Корея

01 Ноем. 2022
БГНЕС/ЕПА

Северна Корея заплаши САЩ с "мощни мерки", ако не спре провеждането на съвместни военни учения с Южна Корея, предава Би Би Си.

Вчера Вашингтон и Сеул започнаха едни от най-големите си комбинирани военни учения, които ще приключат в петък.

В отговор Северна Корея изстреля серия ракети през последните седмици. Това става след докладите на разузнаването на Южна Корея, че Пхенян се готви да тества ядрено оръжие за първи път от 2017 г.

''Ако САЩ продължават да упорстват в сериозните военни провокации, Северна Корея ще вземе предвид мощни последващи мерки", се казва в изявление на външното министерство на Северна Корея. "Ако Вашингтон не иска сериозен развой на събитията, който не отговарят на интересите на САЩ в областта на сигурността, трябва незабавно да спре безполезните и неефективни военни учения. Ако не, ще трябва да поеме изцяло вината за всички последствия'', пише в изявлението.

Настоящите военни учения, наречени Vigilant Storm, включват стотици самолети, извършващи симулативни атаки 24 часа в денонощието. В началото на октомври Вашингтон разположи американския самолетоносач USS "Роналд Рейгън" близо до Корейския полуостров в ход, който беше широко възприет като предупреждение към Севера. Сеул заяви, че с това действие показва "решимостта на алианса Южна Корея-САЩ да отговори на всякакви севернокорейски провокации". 

През октомври Пхенян заяви, че ракетните изстрелвания в отговор са "симулация" на ядрена атака по военни бази, пристанища и летища на Южна Корея и че ракетите са предназначени да носят тактически ядрени оръжия.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?