Медия без
политическа реклама

Перу затвори Мачу Пикчу и евакуира туристи заради протестите

Над 40 души са убити досега при сблъсъци с полицията

22 Яну. 2023
BGNES/EPA

Цитаделата на инките Мачу Пикчу в Перу затвори заради постоянни антиправителствени протести в страната. Стотици туристи бяха блокирани за часове, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

Преди затварянето на Мачу Пикчу железопътните превози до обекта вече бяха преустановени поради повреждане на релсите от демонстрантите. Единственият начин да се стигне до популярния туристически обект е с влак. 

Най-малко 400 души, включително 300 чужденци, бяха блокирани в град Агуас Калиентес и молеха да бъдат евакуирани. По-късно спасителните екипи евакуираха 418 туристи, съобщи Министерството на туризма в публикация в Twitter. "Затварянето на мрежата от пътеки на инките и цитаделата Мачу Пикчу беше разпоредено поради социалната ситуация и с цел запазване на безопасността на посетителите", се казва в изявление на Министерството на културата.

Протестите с искане за оставка на перуанския президент Дина Болуарте продължават от началото на декември. При сблъсъци между полиция и демонстратите загинаха 46 души и това накара правителството да въведе извънредно положение в засегнатите от насилие райони.

В събота властите обявиха, че още един протестиращ е загинал след демонстрациите в петък в град Илаве в южната част на Андския регион. Видеозапис от Илаве, който се разпространи в социалните медии, показва как полицията стреля право в тълпата демонстранти от коренното население на градския площад. В отговор разгневените протестиращи подпалват полицейски участък, съобщават местните медии.

души бяха убити вчера в Хулиака при сблъсъци между перуанските сили за сигурност и демонстранти, настояващи за оставката на президентката Дина Болуарте, съобщи народният защитник (местен омбудсман), цитиран от Франс прес.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?