Медия без
политическа реклама

ПАСЕ обяви режима на Путин за терористичен и призова за трибунал

България избегна гласуването в Съвета на Европа поради липса на национална делегация

14 Окт. 2022
ТАСС
Залата на ПАСЕ в Двореца на Европа в Страсбург, където вече няма място за Русия.

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) обяви режима на Владимир Путин за терористичен и прозова да бъде учреден международен трибунал за неговото съдене. България не участва във вчерашния дебат, защото новото Народно събрание още не е заработило и не е избрало делегация, която да го представлява в асамблеята на паневропейската политическа организация, съставена от 46 държави. Единодушно гласувалите депутати в Двореца на Европа приеха най-острата досега резолюция срещу Русия, след като преди седем месеца я изгониха от своя състав.

Асамблеята отправи призив към държавите членки, включително и България въпреки нейното отсъствие, "да обявят настоящия руски режим за терористичен; да ускорят създаването на специален (ad hoc) международен трибунал, който да преследва престъплението агресия срещу Украйна; да създадат всеобхватен международен компенсационен механизъм, включително международен регистър на щетите  (които Русия трябва да възстанови); да признаят руските политически партии, които са гласували за незаконни решения, посягащи на суверенитета и териториалната цялост на Украйна и на други държави, за групи и субекти, които подкрепят външна агресия и следователно споделят всички отговорности за последиците от агресията". Това са всички руски партии в Държавната дума, защото анексирането на части от Украйна и подкрепата за войната бяха гласувани единодушно.

"Тази агресия трябва да бъде недвусмислено осъдена като престъпление само по себе си, като нарушение на международното право и като основна заплаха за международния мир и сигурност", пише още в резолюцията. Така наречените референдуми в Донецк, Херсон, Луганск и Запорожие между 23 и 27 септември 2022 г. са определени като "пародия, в разрез с международното право и в противоречие с всички материални и процедурни стандарти за провеждане на референдуми. Те трябва да се считат за недействителни и без правни и политически последици."

Отправя се също така призив към Общото събрание на ООН "да разгледа въпроса за мястото на Руската федерация в Съвета за сигурност на ООН." 

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?