Медия без
политическа реклама

Париж може да забрани тротинетките с референдум

02 Апр. 2023
Pixabay

Електрически скутери под наем може скоро да напуснат Париж, ако парижани гласуват днес за премахването им от града, съобщава Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Въпросът, който парижкото кметство задава на общоградския миниреферендум, е: "За или против скутерите на самообслужване в Париж?"

Кметицата на Париж Ан Идалго и някои от нейните заместници поискаха забрана на "свободно плаващите" скутери преди френската столица да стане домакин на Олимпийските игри догодина.

Заместник-кметът по транспорта на Париж Давид Беляр казва, че скутерите са участвали в стотици инциденти. Той също така казва, че те са по-вредни за околната среда от ходенето пеша, карането на колело или автобусите и са твърде бързи и анархични в претъпкания, компактен и исторически град, където пространството е на първо място. Те създават "усещане за обща несигурност в общественото пространство, особено за най-уязвимите хора, имам предвид възрастните хора или хората с увреждания", каза той в интервю за Асошиейтед прес в петък. "Има някои ползи, но това, което виждам днес е, че недостатъците са по-големи".

Договорите на Париж с трите компании за отдаване под наем Dott, Lime и TIER изтичат в края на август. Дали електронните скутери под наем ще оцелеят в Париж след това, ще зависи от гласуването днес, в което могат да участват всички регистрирани гласоподаватели в града, включително и тези от други страни от Европейския съюз. Кметството вече обеща да уважи резултата, какъвто и да е той.

 

 

Още по темата