Медия без
политическа реклама

ООН обяви Индия за най-многолюдната държава в света

За пръв път от 1950 г. Китай не заема първото място

25 Апр. 2023
Pixabay

Тази седмица Индия окончателно ще задмине Китай по население и ще стане най-многолюдната страна в света, обяви ООН. Световната организация прави тези оценки на база на множество фактори, включително данни от преброявания, раждаемост и смъртност. В момента Индия има население от 1 425 775 850 души и за пръв път 1950 г. Китай губи първото място на планетата.

Изоставането на Китай идва в резултат на известната политика на едното дете в семейството, въведена през 80-те години на миналия век. Не че бе невъзможно хората да имат повече от едно дете, но за мнозинството имаше тежки глоби, принудителни аборти и стерилизации, припомня "Гардиън". Тази политика наложи донякъде юзди на демографския бум, но с неприятни странични ефекти - застаряващо население и дисбаланси между половете. В момента в Китай мъжете са 32 млн. повече от жените и насърчаването на раждаемостта е крайно трудно. Мерките от последните години не дават почти никакъв резултат - средностатистическата китайка все така има по 1,2 деца, а през следващите 20 г. се очаква населението да намалее с почти 10%. Според прогнози преди края на този век китайците може да намалеят на под 1 млрд.

Индия, от друга страна, е прибавила 1 милиард души от 1950 г. насам. Прирастът малко забавя темпо, но населението ще продължи да расте и през следващите години, като ще достигне своя пик от 1,7 млрд. към 2064 г. Днес в Индия се раждат средно 86 000 бебета на ден при 49 400 в Китай.

Оценки, че Индия вече е най-многолюдната страна в света има от месеци според различни наблюдатели. ООН очакваше този прелом да се случи първоначално през 2027 г., а последните прогнози бяха за средата на годината - с други думи, новините тази седмица подсказват, че това става по-рано от очакваното.

Проблемът е, че най-меродавните данни - преброяване на населението, в Индия се бавят от 2 години. Както и в Европа, преброяване се прави на десет години, като последното трябваше да се състои през 2021 г. От предишното преброяване през 2011 г. досега се смята, че Индия е прибавила още една цяла Бразилия към обитателите си - 200 млн. души. Това е ключова разлика за провеждане на социална политика. Правителството на Нарендра Моди обаче непрекъснато отлага преброяването - първо заради пандемията, а сега заради внедряването на нови технологии за провеждането му. Мнозина подозират, че истинските причини са политически, защото демографската картина никак не е хомогенна. Една трета от прираста през следващите десет години се очаква например от само два северни щата - Бихар и Утар Прадеш, които са сред най-бедните и изостанали райони на страната. Утар Прадеш в момента има население от 235 млн. души - повече от Нигерия или Бразилия.

Южните щати, които са по-богати и по-образовани, междувременно достигнаха пика на прираста и при тях вече се наблюдава дори спад. Още след две години в Керала например 20% от населението ще са на повече от 60 г. Тези разлики ще се отразят на изборните райони, тъй като след 2026 г. Индия трябва да преначертае границите им с оглед на новите данни от преброяването. Така по-прогресивно настроените южни щати ще загубят представителството си в централните институции, при това в резултат на успешните мерки за образование, семейно планиране и висока степен на грамотност.

Средната възраст в Индия в момента е само 29 години, като младите ще останат мнозинство още поне 20 години. Подобен "демографски дивидент" се оказа изключително полезен за Китай, защото положи основата на икономически подем, коментира британското издание. Индия е една от най-бързо развиващите се икономики в света и наскоро задмина Великобритания на петото място, но според наблюдатели тя все още не използва напълно потенциала на младото си население. По-малко от половината индийци в трудоспособна възраст например работят, а при жените този процент е още по-нисък - едва 20% от тях участват в легална трудова заетост.

Ключови думи:

Индия, Китай, население

Още по темата