Медия без
политическа реклама

ООН давала ток на "Хамас"

11 Февр. 2024

Мрежа от тунели на "Хамас" е открита под Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци в Газа (UNRWA), съобщиха световните агенции. 

Дължината на тунела е 700 метра, а дълбочината му - 18 метра. В него е имало офис пространство със стоманени сейфове, компютърни сървъри и индустриални акумулатори. Електричеството се е осигурявало от подразделението на ООН. "Терористите се свързват с електропреносната мрежа на щаба и използват офисите на Агенцията на ООН за планиране и провеждане на бойни операции", се посочва в съобщение на израелската армия.

Според военните, това е било едно от централните разузнавателни управления на "Хамас", откъдето те са контролирали повечето от бойните действия.

Ръководителят на агенцията на ООН за палестинските бежанци, Филип Лазарини, отрече да е имал информация за центъра за данни на ХАМАС, открит от израелските войски под централата на организацията в Газа, като израелската армия и външният министър Израел Кац веднага поставиха под съмнение твърдението му.

Лазарини заяви, че неговата организация, UNRWA, "не знае какво има под централата й в Газа" и че докладите "заслужават независимо разследване, което в момента не е възможно да се предприеме, тъй като Газа е активна военна зона".

 

Ключови думи:

тунел, ООН, Газа, Хамас

Още по темата