Quantcast
ОАЕ свалиха ракета по време на посещението на израелския президент | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

ОАЕ свалиха ракета по време на посещението на израелския президент

Това е третата подобна атака за месеца
3 660
 Pixabay

Обединените арабски емирства прихванаха и унищожиха балистична ракета по време на посещението израелския президент, съобщи Си Ен Ен. Това е третият подобен инцидент за месеца.

"Атаката не доведе до никакви загуби. Останките от балистичната ракета паднаха извън жилищни райони", съобщи Министерството на отбраната на ОАЕ в Туитър. Атаката е поредната срещу страната този месец от подкрепяните от Иран бунтовници хути в Йемен. Хутите удариха с дрон на 17 януари, убивайки трима чуждестранни работници в столицата на ОАЕ Абу Даби. Водената от Саудитска Арабия коалиция, която се бори с бунтовниците, отговори с въздушни удари по йеменската столица, при които загинаха най-малко 12 души. Хутите отново изстреляха ракети на 24 януари, но ОАЕ ги засякоха с подкрепата на САЩ. След тази атака говорител на хутите предупреди, че групата ще ''разшири дейността си'' и предупреди чуждестранни компании да напуснат ОАЕ.

Атаката в понеделник беше извършена по време на посещението на израелския президент Исак Херцог в ОАЕ. Президентът и обкръжението му не бяха в опасност и се очаква посещението да продължи по план, каза говорител на израелския президент.
В неделя Херцог се срещна с престолонаследника на Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян в Абу Даби и осъди терористичните атаки, насочени към страната. По-късно в понеделник Херцог трябва да посети изложението в Дубай преди да се върне в Израел.

ОАЕ са член на водената от Саудитска Арабия коалиция, която от години е във война с подкрепяните от Техеран бунтовници хути, които контролират голяма част от Йемен. През 2019 г. ОАЕ изтеглиха по-голямата част от войските си от Йемен. Кампанията не успя да победи бунтовниците, но нанесе огромни  жертви, разрушения, болести и глад. Съвсем наскоро Обединените арабски емирства се върнаха към конфликта, подкрепяйки йеменски групи в горещи точки като богатите на петрол провинции Шабва и Мариб.

Ключови думи:

ОАЕ, Исак Херцог, хути

Още

Държавният министър на ОАЕ посрещна Радев в Абу Даби

31.08.2022

Обновена

1947
САЩ: Санкционираните олигарси на Путин се спасиха в Дубай

24.06.2022

2721
Руснаците изкупуват всичко в Дубай

06.05.2022

www.dw.de

7220