Quantcast

Медия без
политическа реклама

Нидерландия: Китай е отворил нелегални полицейски офиси у нас

Целта на скандалните структури в Амстердам и Ротердам била да се държат под око дисиденти, твърдят разследващите

26 Окт. 2022

Нидерландското външно министерство обяви днес, че води разследване във връзка с информации, съгласно които Китай незаконно е отворил свои полицейски офиси на нидерландска територия, за да държи под око дисиденти, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Министрите на правосъдието и на външните работи взеха предвид доклада на (неправителствената организация) "Сейфгард дифендърс" (Safeguard Defenders) и се отнасят сериозно към информациите, съдържащи се в него", заяви пред агенцията Максим Ховенкамп, говорител на външното министерство.

"Министерството на външните работи понастоящем води разследване във връзка с т.нар. полицейски центрове. След като си изясним ситуацията, ще вземем необходимите мерки", каза още говорителят.

Холандските служби за сигурност предупредиха правителството да не използва технологии от Китай, Русия и други страни, които организират кибератаки срещу Холандия. Дигиталният шпионаж от страна на Китай и Русия представлява огромен риск за сигурността, смятат службите.

Според нидерландски медии служителите в двата китайски "офиса", единият от които се намира в Амстердам, а другият - в Ротердам, са давали вид, че оказват дипломатическо съдействие на китайски граждани. Нидерландските власти обаче не са били информирани за откриването на тези офиси.

"Полицейските офиси" всъщност са имали за задача да запушват устата на китайски опозиционери, заявиха нидерландската телевизия RTL и сайтът за разследваща журналистика Follow the Money, които се позовават на китайски дисидент, който живее в Нидерландия.

Китайското външно министерство заяви, че тези информации са "напълно неверни" и че единственото предназначение на офисите е да оказват помощ на китайски граждани, като например подновяване на свидетелства за управление на моторно превозно средство.   

Си Дзинпин си е осигурил исторически трети мандат като лидер на Китай след конгреса на Комунистическата партия, съобщиха държавните медии. Централният комитет на Китайската комунистическа партия избра Си за свой генерален секретар за още един петгодишен мандат.
Китайските власти стриктно цензурират обсъждането на избухналия вчера протест в Пекин, призоваващ за бойкот и отстраняването на Си Дзинпин, броени дни преди политическият елит на страната да издигне Си за безпрецедентен трети мандат.

 

Още по темата