Quantcast

Медия без
политическа реклама

Нехамер: За Австрия е немислимо да разширява Шенген сега

Ще повтаряме аргументите си, докато бъдат чути, заяви по-рано премиерът на България на път към Виена

24 Окт. 2023Обновена
ЕПА/БГНЕС архив
Министър-председателят Николай Денков ще разговаря днес с австрийския канцлер Карл Нехамер във Виена.

"За нас е немислимо в момента да разширим Шенген. Но това няма нищо общо с България и Румъния, а е въпрос на сигурност", заяви австрийският канцлер Карл Нехамер след срещата си днес във Виена с българския премиер Николай Денков. Двамата имаха среща на четири очи, последвана от двустранни разговори с участие и други представители от българската делегация. 

„Шенген трябва да бъде поправен. Докато не е поправен, не можем да разширим това пространство", каза още Нехамер, цитиран от Нова телевизия. „Много сме благодарни на България за всички усилия и жертви, които полага, за да запази външните граници на ЕС, а по този начин и на Австрия", допълни още той. 

Коментарът на Денков пък бе: „Всеки има своите позиции, но трябва да говорим и да казваме аргументите си. Нямаме различия, че трябва да се заздравят външните граници, да се укрепят договорите с третите държави, от които идват мигрантите".

 

"Сега" припомня информацията от по-ранните часове днес: 

Премиерът Николай Денков заминава на еднодневно посещение във Виена, където ще опита да промени решението на Австрия за блокиране на членството на България в Шенген. Членството на страната ни в зоната за свободно придвижване се очаква да бъде обсъдено от Европейския съвет през декември, но е ясно, че австрийската държава ще наложи вето за приемането ни заедно с това на Румъния.

Това ще е и основната тема на разговори по време на днешната среща на българския министър-председател с австрийския канцлер Карл Нехамер. Още вчера обаче министърът на вътрешните работи Герхард Карнер заяви твърда позиция срещу разширяване на Шенгенското пространство.

Австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер заяви твърда позиция срещу разширяване на Шенгенското пространство.

"Целта на визитата ми е да обясним на австрийското общество на първо място, а след това и на австрийските политиците, че за тях е по-добре България и Румъния да бъдат в Шенген. За тях това означава по-добре защитени външни граници на ЕС, по-малко миграция в Европа, по-евтини храни, по-ниска инфлация, по-стабилна енергийна сигурност. Това са аргументи, които са ясни и кратки и ще ги обясняваме докато бъдат чути", подчерта Денков на заминаване от София.

По думите му, днес не се очаква отговор на въпроса дали до края на годината България ще стане член на Шенгенската зона, каквато амбиция има правителството.

"Това е процес, който изисква да се намерят решения на европейско ниво. Шенгенската зона позволява свободно движение на хора и стоки, защото това е добре за европейските граждани. Изключването на България и Румъния от Шенген ощетява българските и румънските граждани, но ощетява и гражданите на другите страни в ЕС със затруднения внос на стоки. Това трябва да се обяснява така, че никой да не каже, че не го е чул. След това тези съобщения трябва да влязат за обсъждане на Европейския съвет и да се вземе решение, отчитайки всички гледни точки, включително и нашата. Това ще стане през декември", посочи българският премиер.

Денков: През декември се очаква Европейският съвет да обсъди членството ни в Шенген

Още по темата