Медия без
политическа реклама

Австрия попари Денков преди визитата му във Виена

Вътрешният министър Герхард Карнер предупреди да не се надяваме на скорошно приемане в Шенген

23 Окт. 2023
Герхард Карнер се ръкува с президента Румен Радев, който го разходи заедно с канцлера Карл Нехамер (по средата на снимката) на 23 януари 2023 г. да разгледа граничната ограда на границата с Турция край Елхово.
ЕПА/БГНЕС
Герхард Карнер се ръкува с президента Румен Радев, който го разходи заедно с канцлера Карл Нехамер (по средата на снимката) на 23 януари 2023 г. да разгледа граничната ограда на границата с Турция край Елхово.

Австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер заяви твърда позиция срещу разширяване на Шенгенското пространство. В едночасово интервю по обществената австрийската телевизия (ОРФ), цитирано от БТА, той бе запитан кога ще отстъпи по въпроса с Шенген и ще допусне разширяването на пространството с България и Румъния.

„Тази седмица бях запитан дали Шенген е мъртъв, казах, не е мъртъв, Шенген изобщо не функционира. Какво имам пред вид: ние никога не сме имали толкова гранични контроли откакто съществува това свободно пространство, както в момента: Австрия към Унгария, Словения, Словакия и Чехия, защо? Защото Германия контролира границите с Австрия Полша и Чехия, Чехия – със Словакия, Словения – с Хърватия, и смятам за дълбоко погрешно в такава ситуация да се дискутира премахването на контроли на друго място, в момента когато има толкова вътрешногранични контроли колкото никога досега в това пространство“, каза той.

Утре на посещение в Австрия пристига българският премиер Николай Денков, който се надява да постигне пробив в позицията на неотстъпчивата Виена. Австрия, както и Нидерландия, още не дава зелена светлина на България към европейското пространство без вътрешни граници. Румъния също чака положително развитие, но тя още миналата година преодоля съпротивата на Нидерландия и сега търси съгласие само от Австрия.

На журналистическия аргумент, че България и Румъния са изпълнили изцяло поставените им условия за влизане в Шенген, Карнер каза:

„Като министър на вътрешните работи задачата ми е да издържа на тази критика. Аз отговарям за сигурността в тази страна, факт е също така, че аз видях оградата по границата между България и Турция. Бях заедно с федералния канцлер на място и се вижда, че има още много работа. Ние обсъдихме (в хода на интервюто - бел.ред.) въпроса за действащ бежански и миграционен пакт, но за целта необходимо условие е да има действаща защита по външната граница и докато тя не действа, няма смисъл или по-точно не мога и да си помисля да намаля граничната защита.“ 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Австрия, Шенген, България

Още по темата