Quantcast

Медия без
политическа реклама

Навални: Ясно е кой ме отрови, но няма наказани

Руският дисидент отбеляза в затвора втората годишнина от неуспешния опит да бъде отровен с новичок

20 Авг. 2022
ЕПА/БГНЕС
24 май 2022 г. - Навални участва в заседание на съда по обжалването на присъдата му от наказателната колония в Покров.

"20 август. За втори път отбелязвам втория си рожден ден - денят, в който се опитаха да ме убият, но по някаква причина аз не умрях. Кремъл е толкова бесен, че оцелях, че първо ме затвориха за 3,5 г., а след това ги увеличиха на девет". С тези думи руският дисидент Алексей Навални отбеляза втората годишнина от неуспешния опит да бъде отровен. Навални е в затвора от януари 2021 г.

"Почти всички участници в опита за отравяне са известни - всички те са служители на руската Федерална служба за сигурност. Известно е, че те са организирали и други опити за отравяне и няколко убийства, като това вероятно е само върхът на айсберга. Но разследване така и не бе разпоредено и никой не е наказан", коментира днес Навални в "Туитър".

Годишнината предизвика и международни реакции. Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел разкритикува Русия за репресията срещу Навални и призова за незабавното му освобождаване. "Комисията продължава да осъжда остро опита за отравяне на Навални и призовава Русия да се придържа към ангажиментите си по линия на Конвенцията за забрана на химическото оръжие", посочи Борел.

Във видео обръщение германският канцлер Олаф Шолц посочи, че днес - на фона на войната срещу Украйна, е още по-важно да помним какво се случи с Навални. "Свободата и демокрацията в Русия бяха застрашени и преди войната. Но сега свободата на изразяване е в още по-голяма опасност и много хора се страхуват да изразяват мнение. Навални се бореше за своето убеждение, че човек живее най-добре в демокрация и правов ред", заяви Шолц.

 

ОТРАВЯНЕТО

На 20 август 2020 г. Навални се почувства зле по време на полет от Томск, където участва в предизборни срещи, за Москва. Кадри от кризата му, заснети от другите пътници в самолета, шокираха тогава света. Дисидентът бе приет в кома в болница в Омск след аварийно кацане. След напрегнати преговори руските власти разрешиха Навални да бъде транспортиран до Германия, където бе лекуван.

Пет месеца по-късно - на 17 януари 2021 г., Навални се върна доброволно в Русия въпреки всички предупреждения, че ще бъде арестуван. Той беше задържан на летище "Шереметиево", след като десетки негови привърженици се събраха да го чакат на определеното за този полет летище "Внуково". В сблъсъците с полицията бяха арестувани близо 40 души. "Това е най-хубавият ден в последните пет месеца", бяха първите думи на Навални на родна земя.

Последваха и двете присъди, като по всеобщо мнение обвиненията са скалъпени. До момента Навални е зад решетки, като в последните дни имаше съобщения, че е преместен в "затвор в затвора" в печално известния с мъчения и тормоз затвор в Мелехово.

 

РАЗСЛЕДВАНЕТО

Русия винаги е отричала да има нещо общо с отравянето на Навални, но още през декември 2020 г. разследване на "Белингкат" и група медии установи осем служители на руската федерална служба за сигурност, които са участвали в операцията. Един от тях - химикът Константин Кудрявцев, признава подробности пред самия Навални, подведен да ги сподели по телефона. От този 49-минутен разговор се разбра, че противно на подозренията отровата е била поставена по бельото на политика, а не в храната и чая му. Кудрявцев впоследствие изчезна и според Навални е бил самоубит.

"Още не мога да разбера коя е позицията на руските власти - Навални не е отровен с новичок, а изпадна в кома по други причини, или Навални е отровен с новичок, но не от нас, а от западните секретни служби с цел провокация. Различни представители - като почнем от Путин на върха, отявлено защитават и двете версии едновременно", коментира днес Навални в "Туитър".

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?