Медия без
политическа реклама

НАСА възложи на Мъск да качи човек на Луната срещу 2,9 млрд.долара

Двама руски космонавти и американска астронавтка се завърнаха успешно на Земята със "Союз МС-17"

17 Апр. 2021Обновена
НАСА

Авиокосмическата компания на Илон Мъск "Спейс Екс" (SpaceX) спечели договор на стойност 2,9 млрд. долара от Националната администрация по аеронавтика и космос (НАСА) за изпращане на астронавти на Луната за първи път от последната мисия на "Аполо" през 1972 г., предава БНР като се позовава на "Вашингтон пост".

НАСА избра само SpaceX за мисията, след като обмисли различни комбинации за работа от страна на няколко компании, включително Blue Origin на Джеф Безос, която си партнира с Lockheed Martin, Northrop Grumman и Draper, както и с подизпълнителя за отбраната Dynetics.

SpaceX ще стартира мисията като част от програмата си Artemis, за която компанията е проектирала космическия кораб за многократна употреба Starship, предназначен да изпрати хора дълбоко в космоса и след това безопасно да кацне обратно на Земята. Досега всички тествани прототипи обаче се разбиха, но Илон Мъск се надява някой от космическите кораби да излезе в орбита още тази година.

В същото време космическият кораб "Союз МС-17" направи успешно кацане в степта на Казахстан, съобщава Роскосмос.
Командирът на екипажа Сергей Рижиков докладва за отличното здравословно състояние на екипа. Руските космонавти Сергей Рижиков, Сергей Куд-Сверчов и американката Катлийн Рубенс се завърнаха в космическия кораб след шестмесечен вахта в Международната космическа станция. След заминаването им, седем души останаха на МКС, включително двама руснаци.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон