Медия без
политическа реклама

МВнР привика хърватския посланик заради Северна Македония

Поводът са критики на Загреб срещу българската позиция спрямо Скопие

19 Май 2021
Илияна Кирилова

Напрегнатите отношения между България и Северна Македония могат да създадат проблеми на страната ни и с други страни от Балканите.

В сряда посланикът на Хърватия в София Ясна Огняновац е била привикана в българското външно министерство по разпореждане на шефа му Светлан Стоев, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Поводът за срещата е изявление на хърватския президент Зоран Миланович, в което той е отправил "остри нападки" към българската политиката по отношение на евроинтеграцията на югозападната ни съседка.

Миланович е направил изявлението след Срещата на върха на Словения и Хърватия със страните от Западните Балкани, провела се на 17 май 2021 г. в Бърдо край Кран.

Посланик Огняновац е била приета в МВнР от Румен Александров, генерален директор по европейските въпроси. Александров е определил като „неприемливо и неоправдано изказването на президента Миланович, което предизвиква разочарование с оглед не само на отличния двустранен диалог между София и Загреб и единомислието по редица теми от Европейския и регионален дневен ред, но и предвид факта, че като непосредствени съседи на региона, България и Хърватия са естествено свързвани от общия интерес от реформиране, стабилизиране и скорошна интеграция в ЕС на страните от Западните Балкани”.

Българският дипломат е подчертал също, че процесът на евроинтеграция следва да бъде основан на собствените постижения на всяка една страна кандидат, при спазване на фундаменталните ценности на ЕС, включително на принципа на добросъседство.

Посланик Огняновац е поела ангажимент да предаде в Загреб българската позиция. Тя е отбелязала необходимостта от сътрудничество между България и Хърватия, с оглед гарантиране на стабилността на региона на Западните Балкани и европейската му перспектива, съобщават от българското МВнР.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата