Quantcast

Медия без
политическа реклама

Москва призна за няколко взрива в южната част на Русия

Склад за боеприпаси в руския Белгород избухна в пламъци, а украински дронове достигнаха до Курск и Воронеж

27 Апр. 2022Обновена
БГНЕС архив

Русия официално съобщи за няколко взрива днес в южната част на страната и за пожар в склад за боеприпаси, а украински представител определи това като отплата и "карма" заради руското нахлуване в Украйна, предаде БТА.

Има подозрения, че взривовете са причинени от достигнали до Курск и Воронеж украински дронове.

Без да признава пряко, че Украйна е отговорна, украинският президентски съветник Михайло Подоляк каза, че е естествено руските региони, където се складират оръжия и гориво, да научават какво е "демилитаризация". Използването на това понятие беше намек за заявената от Русия цел на войната в Украйна, определяна от Москва като специална военна операция за разоръжаване и "денацификация" на Украйна.

"Ако вие (руснаци) решите масово да атакувате друга страна, масово да убивате всички там, масово да смазвате мирни хора с танкове и използвате складове във вашите региони, за да давате възможност да се извършват тези убийства, тогава рано или късно дълговете ще трябва да бъдат платени", каза Подоляк. Той заяви, че не може да се стои безучастно след руската инвазия. "И затова разоръжаването на белгородските и воронежските складове убийци е напълно естествен процес. Кармата е жестоко нещо", каза той.

Преди това стана ясно, че Украйна успява да достигне с дронове до руски градове, които се намират на стотици километри от границата, във вътрешността на страната. Това става ясно от съобщения на самите руски власти. 

Дрон е бил свален и над микрорайон Шилово във Воронеж, който се намира на 300 км от руско-украинската граница. "Тази сутрин в небето край Воронеж системата за противовъздушна отбрана откри и успешно унищожи малък разузнавателен дрон. Нищо не застрашава живота и здравето на жителите на региона", заяви управителят на Воронежска област Александър Гусев.

Дрон е летял и в Курска област, става ясно от пост на губернатора на областта Роман Старовойт. "ПВО прихвана украински дрон в небето над региона на Курск. Няма пострадали, няма нанесени щети. Военните, специалните служби и областната администрация напълно контролират ситуацията, причини за безпокойство няма", написа той.

Русия заяви, че изпраща следователи в Курска и Воронежска област, за да документират "незаконните действия на украинската армия".

В същото време поредица от взривове бяха чути в ранните часове на днешния ден в руския град Белгород близо до границата с Украйна, а в областта гори склад с боеприпаси, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Агенциите се позовават на губернатора на региона Вячеслав Гладков.

Голям пожар обхвана тази сутрин петролен склад в руския град Брянск, съобщиха руските информационни агенции, цитирани от Ройтерс и БТА.   Агенциите се позовават на руското министерство на извънредните ситуации. https://twitter.

Няма пострадали цивилни от пожара, избухнал в района на село Старая Нелидовка. Не са разрушени жилищни сгради, твърди губернатора.

През нощта той написа в канала си в Телеграм, че се е събудил от силен звук, които приличал на взрив. Веднага след това прозвучали "още три взрива", каза той. Оперативните служби на града търсели причините за тези звуци, но още не я била открили, заяви Гладков.

Най-малко седем души загинаха при голям пожар днес в руски военен изследователски институт, предава ТАСС, цитирана от БТА. Руската агенция се позова на източник от спасителните служби, който твърди, че броят на жертвите може да нарасне.

 

Още по темата