Медия без
политическа реклама

Мощна кибератака блокира болници и спешни отделения в САЩ

Ударена е мрежа от медицински заведения в поне 4 щата

05 Авг. 2023
saudebusiness.com/

Кибератака наруши работата на мрежа от болници в САЩ, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Вследствие на атаката някои отделения са били затворени, включително и спешните отделения на клиники в най-малко четири американски щата.

Американското правителство обяви извънредно положение, след като най-големият тръбопровод за гориво в САЩ бе ударен от кибератака, кодирала компютърните системи, предаде Би Би Си.

Засегнати са болниците на "Проспект медикъл холдингс", който управлява 16 лечебни заведения в Калифорния, Кънектикът, Пенсилвания и Роуд Айлънд.

Държавният департамент на САЩ дава 10 милиона долара награда за информация за 6 човека от руското военно разузнаване, известно още като ГРУ.

По случая е започнало разследване с участието на специалисти в областта на киберсигурността.

Става дума за атака, при която злонамерена програма криптира данните и иска изплащане на откуп, за да ги направи отново достъпни.

Федералното управление за авиация (FAA) на САЩ обяви, че отменя забраната си за излитащи полети в страната след прекъсването, причинено от срив в компютърната система на авиорегулатора рано в сряда, което доведе до хиляди закъснения и отменени полети, предаде Асошейтед

 

"СЕГА" припомня:

Само преди две години американското правителство обяви извънредно положение, след като най-големият тръбопровод за гориво в САЩ бе ударен от кибератака, кодирала компютърните системи. Тръбопроводът "Колониал" пренася 2,5 милиона барела на ден - 45% от доставките на дизелово гориво, бензин и керосин към Източното крайбрежие.

Тогава работата му беше напълно разбита от кибербанда с цел получаване на откуп. Множество източници потвърдиха по онова време, че атаката е причинена от руски киберпрестъпници с името „Тъмна страна”, която е криптирала 100 GB данни. Престъпниците са поискали откуп, за да не пуснат данните в интернет.

Месеци по-рано пък бе пробита дори правителствената компютърна мрежа в САЩ. Атаката беше осъществена отвън, а целта ѝ са били Министерството на финансите и Националното управление по телекомуникации и информация. В продължение на една седмица почти всеки ден се появяваше нова информация за „хакнати“ държавни институции, между които са Министерството на търговията и енергетиката, Държавният департамент, изследователски центрове. По оценка на корпорация Microsoft, жертва на атаките са станали поне 40 държавни структури, както и неизвестен брой частни фирми, включително самия Microsoft.

Тогава стана ясно, че атаката е започнала още през март 2020 г. , като хакерите са успели да проникнат в системата на компания SolarWinds в Тексас. Тя произвежда софтуер за управление и сигурност на компютърните системи. Новината се състоеше в това, че самата SolarWinds не е била целта на хакерите, а само начин за внасяне на вредния софтуер в американските правителствени институции, срещу които са били планирани атаките. Прониквайки в SolarWinds, хакерите са инсталирали свой секретен код в един от пакетите за актуализиране на програмите на тази компания, който е разпратен до клиентите ѝ посредством системата за автоматичен ъпдейт.

По онова вребе бе обявено, че избраната от хакерите атака им е позволила в продължение на почти 8 месеца незабелязано да ровят в компютрите на десетки държавни институции.

Тогавашният държавен секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че Русия има отношение към кибератаката Sunburst. Москва отхвърли категорично тези обвинения.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

САЩ, кибератака, болници

Още по темата