Медия без
политическа реклама

Макрон: Упражнихме много силен натиск върху България

Френският президент следи внимателно от Брюксел как ще гласуват българските депутати за отпадане на ветото над РСМ

24 Юни 2022
EPA/BGNES
Еманюел Макрон

Президентът на Франция Еманюел Макрон, който е в Брюксел за продължаващия Европейски съвет, изрази надежда, че българският парламент ще гласува предложението на френското председателство за преговорна рамка, която да позволи отпадане на ветото на България за начало на преговори на ЕС със Северна Македония. Ако гласуването мине през Народното събрание, още другата седмица постоянните представители на ЕС могат да му дадат зелена светлина.

"Една страна-членка (България - б.р.) реагира със закъснение и поиска промени (в преговорната рамка - б.р.). Не можехме да се правим, че това не съществува... Дали това е справедливо спрямо Северна Македония - ще ви кажа откровено, че не", подчерта той и допълни: "Заради това ние упражнихме много силен натиск върху България през последните месеци. Това е и плод на политическата криза в България в момента и ние не можем да се правим, че я няма. Искам да приветствам политическия кураж и ангажираност на премиера (Кирил) Петков. Той направи всичко и смятам, че сме много близо до споразумение", каза Макрон, цитиран от БГНЕС

Същевременно френският държавен глава отбеляза, че исканията на България са съвместими с това, което Северна Македония може да направи. "Така че в следващите часове по това, което е договорено, разчитам на вота на българския парламент и на всички политически сили в него, както и на президента - на тези, които са в управляващата коалиция и другите, които скоро я напуснаха, а и на партиите в опозиция. Всички те имат дълг на европейци да гласуват предвид това, което постигнахме", каза още Макрон и уточни, че след това ще проведе разговор с официалните представители на Северна Македония, за да приключи процеса.

Още по темата