Медия без
политическа реклама

Макрон критикува Байдън за "касапина Путин"

27 Март 2022
БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон каза, че не би си позволил оскърбления по адрес на руския лидер Владимир Путин, каквито отправи американският президент Джо Байдън, наричайки руския президент "касапин", предаде Франс прес. Ден по-рано в своя пламенна реч във Варшава Байдън нарече Путин "касапин", "военнопрестъпник" и "диктатор-убиец". 

Макрон заяви, че "никога не би използвал" подобни думи. Френският президент призова също за въздържане "от думи и действия, които могат да доведат до ескалация" на конфликта в Украйна.

"Ние искаме да прекратим войната, която Русия започна в Украйна, без да е била провокирана. Това е целта. И ако искаме да направим това, не трябва да предизвикваме ескалация нито с думи, нито с действия", заяви Макрон пред France 3.

"Не трябва, ние, европейците, да се поддаваме на ескалацията. Не трябва ние, европейците, да забравим географията си и нашата история. Ние не сме във война с руския народ", каза Макрон, като подчерта, че Европа вече не се намира в контекста на "студената война" между Москва и Вашингтон.

Френският лидер отбеляза, че "утре или вдругиден планира да разговаря с руския президент".

В хода на разговора, както се очаква, ще бъде засегнат въпросът за евакуацията на жителите на Мариупол, която по думите на Макрон, "трябва да бъде извършена колкото се може по скоро".

Още по темата