Медия без
политическа реклама

Макрон и бивша еврокомисарка тайно помагали на "Юбер"

11 Юли 2022

Високопоставени политици тайно са помагали на компанията "Юбер". Това разкритие направи вестник "Гардиън" с помощта на Международния консорциум на разследващите журналисти. Еманюел Макрон и бившата еврокомисарка Нели Крус са сред замесените политици, съобщи Нова тв.

В повече от 80 хиляди имейла, с които журналистите разполагат, се вижда, че политиците са обещавали на "Юбер" да им помогнат да наложат бизнеса си в Европа. Компанията харчела по 90 млн. долара на година, за да привлече позитивно настроени политици.

Преди да стане президент, през 2014 г. Макрон, тогава министър на икономиката, си говорел на малко име със скандалния собственик на компанията Травис Каланик и му обещавал промени в закона в негова полза, се казва още в информацията. В крайна сметка обаче нерегламентираните таксита на "Юбер" бяха забранени във Франция.

Твърди се дори, че еврокомисарката Крус договаряла да се присъедини към "Юбер", докато още работела в Брюксел, което е в разрез с правилата. 

Документите разкриват, че компанията е имала специално устройство - "прекъсвач", с който е било възможно да се предотврати достъпа до нейните компютри при проверки от страна на служители на реда. Устройството е използвано в Нидерландия, Канада, Белгия, Индия, Румъния, Унгария и Франция, припомня БНТ.

Сега от "Юбер" се разграничават от своето поведение в миналото и твърдят, че то не съответства на сегашните им ценности. През 2017 г. Каланик се оттегли като изпълнителен директор след редица скандали. Наследникът му на поста Дара Хосровшахи е натоварен със задачата да промени изцяло начина, по който работи компанията.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата