Quantcast

Медия без
политическа реклама

Македонските българи се ужасиха, че София може да ги изтъргува

Няколко организации призовават българските политици да ги защитят от дискриминацията на Скопие

05 Яну. 2022
Стопкадър от екрана
Авторите на писмото участваха в среща с президента Румен Радев в София на 27 октомври

Македонските българи призовават българските държавни мъже да не правят никакви отстъпки по въпроса за тяхното равноправие в РС Македония. То не може и не трябва да бъде предмет на преговори, а неговото гарантиране не може да бъде празно обещание за неопределеното бъдеще.

Ключът към бъдещото разширяване на Европейския съюз трябва да бъде равноправието и добруването на всички народи от региона и на онези части от тях, които по силата на сложната балканска история днес живеят в съседни страни, сред други народи.

Това се казва в призив на организациите на македонските българи в РС Македония, изпратено до президента Румен Радев, премиера Кирил Петков, председателя на Народното събрание Никола Минчев и до председателите на ПГ на политическите партии, предаде БГНЕС.

В обръщението македонските българи припомнят, че на 12 октомври са се обърнали с призив към тях да защитят решително техните права като българи в РС Македония, тяхното достойнство и съществуване като цяло.

„Подчертахме, че ключът към бъдещото разширяване на Европейския съюз трябва да бъде равноправието и добруването на всички народи от региона и на онези части от тях, които по силата на сложната балканска история днес живеят в съседни страни, сред други народи. Припомнихме, че ние, македонските българи, сме именно такава част от народ, която вече десетилетия е откъсната от своята татковина, че сме понесли сме много мъка, страдания и унижения, че оцеляхме въпреки насилствената асимилация, въпреки липсата на така нужната ни през годините подкрепа, с каквато околните държави щедро обгрижват своите сънародници в РС Македония“, се казва в документа.

Македонските българи изразяват готовност да работят пълноценно и равноправно за своята държава, за нейното икономическо, политическо и обществено извисяване, а не като граждани „втора категория“. Според тях това може да стане единствено и само, ако получат конституционни гаранции за тяхното равноправие с останалите части от народи, както са вписани в Конституцията на РС Македония.

„Ние не искаме нищо друго освен равноправие. Ние искаме както всички останали части от народи в РС Македония да се радваме на своя език, традиции, история, паметници и всичко останало, което е свързано с нашата идентичност“, се казва в обръщението.

„Свикването на новото Народно Събрание и встъпването на новото българско правителство ни дават надежда, че тези наши интереси ще бъдат решително защитени от Вас, като държавни и политически лидери на България, като се има предвид, че над 120 хиляди от нас са и граждани на Р България, на базата на доказан български произход, а други десетки хиляди са в процедура за получаване на българско гражданство“, заявяват македонските българи.

Те очакват от българските държавници аргументираната и ясна позиция на България, заявявана досега да продължи да бъде твърдо и категорично отстоявана.

„Апелираме към Вас: не правете никакви отстъпки по въпроса за нашето равноправие. То не може и не трябва да бъде предмет на преговори, а неговото гарантиране не може да бъде празно обещание за неопределеното бъдеще. Конституционната процедура за вписването на македонските българи трябва да започне сега и веднага. Българите трябва да бъдат изрично, равноправно споменати сред останалите части от народи в Конституцията на РС Македония“, призовават от организациите на македонските българи.

Те не могат да приемат, че добавянето на българите, наред с всички останали народи и части от народи , както сега са изброени в Конституцията, може да бъде проблем за когото и да било в нашата държава. Обратното би означавало продължаване на десетилетната политика и практика на дискриминация спрямо тях.

„Ние не можем да допуснем, че държавите членки на ЕС не могат да разберат и подкрепят такова наше искане, защото една от основните европейски ценности е равенството на гражданите пред Конституцията и законите на страната“, заявяват те.

„Ние, македонските българи, представени от КЦ "Иван Михайлов"- Битоля от Сдружение „Македонско-Българско приятелство“- Скопие, от Сдружение „Трибуна“-Прилеп, от Сдружение „Коридор 8“- Скопие, от Сдружение „Интеракция“- Охрид, Сдружение „Единство“- Кочани и други неправителствени организации на българите в Македония, както и от политическата партия Гражданско демократичния съюз (ГДС), отново се обръщаме към Вас, политиците на съвременна България с призив нашият глас да бъде ясно чут.

Както нееднократно сме заявявали, заявяваме и сега - ние, македонските българи, нашите права, идентичност и история не могат да бъдат предмет на двустранни преговори между София и Скопие. Наше право и задължение пред нашите деца е да имаме своята роля, когато се решава нашето бъдеще“, подчертават македонските българи.

По време на посещението си в София на 27-ми октомври и срещите си с Вас ясно почувствахме вашата съпричастност към съдбата ни. Очакваме този разговор да продължи, за да могат проблемите да бъдат решавани и РС Македония час по-скоро да започне преговори за членство в ЕС“, заявяват македонските българи.

Още по темата