Quantcast

Медия без
политическа реклама

Мадуро иска с референдум анексията на съседна Гаяна

03 Дек. 2023
Основният девиз на кампанията за референдума бе "Есекибо е наш!".

Венецуела провежда решаващ референдум за присъединяване на района Есекибо, който на практика е 2/3 от съседна Гаяна. Първият човек, който гласува на референдума за териториалния спор с Гаяна, беше венецуелският президент Николас Мадуро - той призова жителите да излязат да гласуват "заедно със семействата си в този прекрасен ден".

Гласува се в 28 000 избирателни секции. 

Основният девиз на кампанията за референдума бе "Есекибо е наш!".

Териториалният спор на Венецуела с Гаяна продължава от векове, но мнозина се опасяват, че именно сега ескалацията може да се превърне в истински конфликт. Като се има предвид нестабилността в Аржентина, Чили и опитите за дестабилизиране на Бразилия, за Латинска Америка ескалацията на насилието може да избухне.

Венецуелци отговарят днес на 5 въпроса:
1."Съгласни ли сте да отхвърлите с всички законови средства линията, наложена с измама от Парижкото арбитражно решение от 1899 г., което цели да ни лиши от нашата Гаяна-Есекибо?"

2. "Подкрепяте ли Женевското споразумение от 1966 г. като единствения валиден правен инструмент за постигане на практическо и задоволително за Венецуела и Гаяна решение на спора за територията на Гаяна-Есекибо?"

3. "Съгласни ли сте с историческата позиция на Венецуела да не признава юрисдикцията на Международния съд при разрешаването на териториалния спор за Гаяна-Есекибо?"

4. "Съгласни ли сте да се противопоставите, с всички средства, които не противоречат на закона, на намерението на Гаяна да се разпорежда едностранно с недемаркирани води, незаконно и в нарушение на международното право?"

5. "Съгласни ли сте да се създаде държавата Гаяна-Есекибо и да се разработи ускорен план за цялостна грижа за сегашното и бъдещото население на тази територия, който включва, наред с другото, предоставяне на гражданство и венецуелска лична карта в съответствие с Женевското споразумение и международното право, което да доведе до включването на посочената държава във венецуелската територия?"

 

Престрелки избухнаха по границата между Венецуела и Гаяна в Южна Америка. Конфликтът е на път да прерасне в пълномащабна война.

 

Ключови думи:

Есекибо, Гаяна, Венецуела

Още по темата